Plod marakuje najbolje je preseći na pola, a zatim unutrašnjost jesti kašičicom. Kao i bananu, ne treba je brati zrelu, jer kada skroz sazri plod marakuje gubi na sočnosti i slatkoći.

Od listova marakuje može se napraviti čaj koji ima lekovita svojstva, a ovo voće, poznato i kao "passion fruit", je i čest sastojak sladoleda, kremova i drugih poslastica.

Marakuja
Shutterstock  

Marakuja sadrži visok nivo vitamina A, koji je važan za kožu, vid i imuni sistem, zatim vitamina C, koji je odličan antioksidans, ali i vitamina B6, značajnog za bolje opšte stanje celog organizma.

Vitamin C jača imuni sistem pomažući telu da apsorbuje više gvožđa iz hrane i na taj način poboljšava sposobnost organizma da se bori protiv infekcija. Ovo voće, pored pomenutih vitamina, sadrži i značajne količine kalijuma, magnezijuma, kalcijuma i gvođža, a bogato je i vlaknima, koja su veoma važna za zdravlje creva i bolje varenje.

Marakuja
Shutterstock  

Marakuja je takođe bogata i limunskom i jabučnom kiselinom, amilopektinom i flavonoidima. "Passion fruit" sadrži sastojke koji imaju antidepresivno dejstvo, pa se čaj od listova marakuje često koristi kao umirujuće sredstvo.

Ovaj čaj ublažava stres, nervozu i simptome anksioznosti, a posebno ga je dobro piti pred spavanje, jer ima umirujuće dejstvo i pomoći će vam da lakše zaspite. Ako ste duži period pod stresom, možete ga piti i tokom celog dana.

Tekst: Lepa&Srećna