Gvožđe je jedan od esencijalnih elemenata u organizmu, čija je najbitnija uloga u transportu kiseonika kroz krvotok. Gvožđe može postojati u dva oblika u hrani koju jedemo: hem gvožđe i ne-hem gvožđe.

Hem gvožđe sadržano je u ribi i svim vrstama mesa, u manjioj ili većoj količini, dok je ne-hem gvožđe zastupljeno u namirnicama biljnog porekla (voće, povrće, žitarice).

Anemija zbog nedostatka gvožđa nastaje kada postoji nedovoljna apsorpcija gvožđa na nivou creva, usled hroničnog gubitka krvi, ili kada su potrebe za gvožđem povećane (trudnoća).

Neke od namirnica koje svakodnevno koristimo u ishrani mogu da ometaju apsorpciju gvožđa, tako da i pored dovoljnog unosa, organizam ipak ne dobija dovoljno gvožđa.

1. Jaja

Čest izvor hranljivih materija koji ometa apsorpciju gvožđa su jaja. Jaja sadrže protein koji za sebe vezuje molekule gvožđa, na taj način onemogućavajući njegovu apsorpciju iz hrane. Jedno kuvano jaje može smanjiti efikasnost apsorpcije gvožđa čak za 28%.

2. Hrana bogata kalcijumom

Mleko može smanjiti apsorpciju gvožđa. Mleko sadrži kalcijum, esencijalni mineral, i jedini u prirodi koji može da spreči apsorpciju i hem i ne-hem gvožđa. Jedna šolja mleka sadrži prosečno 300mg kalcijuma. Kalcijum ima malo, ili nimalo uticaja, kada se unese manje od 50mg , ali pri dnevnom unosu 300 do 600mg može značajno ometati asporpciju gvožđa.

3. Hrana bogata oksalatima

Ukoliko pijete velike količine čaja uz obroke, postoji mogućnost da ne dobijate dovoljnu količinu gvožđa iz unete hrane. Čaj sadrži oksalate koji ometaju apsorpciju non-hem gvožđa. Oksalati se nalaze i u spanaću, kelju, repi, orasima, čokoladi, pšeničnim mekinjama, jagodama, i biljkama kao što je origano, bosiljak i peršun.

4. Namirnice bogate polifenolnim jedinjenjima

Kafa i kakao mogu smanjiti apsorpciju gvožđa iz creva. Ove namirnice sadrže polifenole, antioksidanse koji pomažu uklanjanje toksičnih materija iz organizma. Neki podaci govore da jedna šolja kakao napitka može da smanji apsorpciju gvožđa čak za 90%, a šolja kafe za 60%. Fenolnu kiselinu sadrže i jabuke, neki čajevi, začini, orasi, kupine, borovnice, brusnice, aronija. Ove namirnice imaju veoma korisne sastojke, tako da ih svakako treba unositi, ali odvojeno od obroka.

5. Hrana bogata fitatima

Orašasti plodovi mogu smanjiti asporpciju gvožđa iz hrane. Oni sadrže fitate, nađene u proteinima soje, i vlaknima biljnog porekla. Čak i male količine fitata imaju jak inhibitorni efekat na sposobnost organizma da apsorbuje gvožđe iz hrane. Prema nekim podacima, fitati smanjuju apsorpciju gvožđa 50 do 60%. Mogu se naći i u bademima, susamu, pasulju, sočivu, grašku.

Izvor: Anemija