"Stalno sam mislila da me muči stres zbog posla, bližilo se vreme za moje unapređenje i radila sam više nego ikad." Ovim rečima počinje ispovest Kristina Meknajt o bolesti štitne žlezde, koja je privukla veliku pažnju u britanskim medijima.

"Bila sam stalno umorna, ali mi je to bilo logično. Zaboravljala sam mnoge stvari, što mi nije bilo čudno. Mučila me je sve suvlja koža, kosa mi je postala jako tanka i krta", priča Kristina. A onda je muž primetio da ja radim i nedeljom, što pre nije bio čest slučaj.

Morala je tako da postupi, jer tokom radne nedelje nije uspevala da završi sve poslove - nije mogla da se usredsredi na njih. Prvi odlazak kod lekara završio je sumnjama, jer je doktor otkrio kvržicu na vratu i uputio Kristinu na ultrazvuk i biopsiju.

Potvrđen je karcinom štitne žlezde. Tiroida je uklonjena, a zatim je Kristina podvrgnuta tretmanu radioaktivnim jodom.

pregled stitne zlezde.jpg
Shutterstock  

Štitna žlezda je od vitalnog značaja, reguliše brojne funkcije organizma stalnim izlučivanjem hormona u krvotok. Ona utiče na metaboličke procese, kontroliše srce, rad mozga i zdravlje kostiju.

Kada ona radi usporeno - hipotiroidizam - pacijent se oseća usporeno, umoran je i depresivan. Kad radi pojačano - hipertiroidizam - simptomi su anksioznost, razdražljivost, nemir i tegobe sa spavanjem.

Tegobe izazvane nepravilnim radom tiroide mogu se, ponekad, i pomešati sa menopauzom. Međutim, jednostavne analize krvi mogu da potvrde da li je problem u štitnoj žlezdi ili negde drugde.

Tekst: Lepa&Srećna