Na letnjoj izložbi cveća kupio sam pasifloru edulis – marakuju. Malo znam o njoj odnosno o uslovima njenog gajenja. Kakve uslove traži da bi cvetala i stvorila plod u našim uslovima, pošto mi ovog letao uopšte nije cvetala. Interesuje me gde mogu da kupim seme lavatere, pošto ga „Flora ekspres” i „Statua” odavno ne drže?

Unapred hvala,
Milan, Kotež

Passiflora edulis (marakuja) je zimzelena biljka penjačica, koja u idealnim uslovima (optimalna temperatura 20-28°C, i relativna vlažnost vazduha 60-70%) može godišnje da naraste i do devet metara. Izdržava temperature i do - 2°C, a ako je temperatura niža duže vreme, lišće opada.

Međutim, u proleće se biljka obnovi a smrznuti delovi orežu, tako da ponovo potera mladice iz korena. Plod je jestiv, ima karakterističan ukus i miris. U uslovima naše umereno-kontinentalne klime moguće je njeno gajenje ali u stakleniku ili staklenoj verandi, gde se lako može postići potrebna vlažnost vazduha. Treba da bude posađena u veliku saksiju prečnika 35 cm i u zemlju koja sadrži dosta organske materije i azota. Uvek joj je potrebno mnogo svetla da bi cvetala.

Obilno se zaliva, leti svaki drugi dan, a zimi miruje na 5°C i dovoljno je zalivanje na 7-10 dana. U proleće orežite glavne izdanke za trećinu njihove dužine. Bočne izdanke ne orezujte jer se na njima stvaraju plodovi, tako da se oni ostavljaju da vise (ne terba da budu kraći od 15 cm). Da bi cvet dao plod, potrebno je oprašivanje pčelama. Cvetovi su kratkog veka i svaki traje oko 24 sata. Seme lavatere probajte da nađete u inostranstvu ili se raspitajte kod uvoznika semena (npr. „Agrocoop” 021/652 36 99, „Agrosit” 037/754 553, „Mi&Max” 011/264 32 91, „Hoya” 024/557 030).

Suzana Kljajić, dipl. inž. poljoprivrede