Za normalno funkcionisanje organizma neopnodno je da unosimo proteine. Poznato je da su meso, jaja i mlečni proizvodi komplentni proteini što znači da sadrže sve esencijalne aminokiselina. Riba je takođe odličan izvor proteina, a posebno tuna, pastrmka, sardina i losos.

Ipak, ovo nisu jedine namirnice koje telu pružaju ove važne makromolekule. Koje izvore proteina je nepohodno unositi u organizam i dok postimo za portal "Lepa&Srećna" govori specijalista, strukovni nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga.

"Biljni izvori proteina su mahunarke, kao što s pasulj, grašak, sočivo i soja, ali i semenke i jezgrasto voće. Ipak važno je imati na umu da ove namirnice ne sadrže sve esencijalne aminokiseline pa je potrebno kombinovati više namirnica", rekla nam je nutricionistkinja, a potom i otkrila koje kombinacije su dobrodošle u ishrani:

  • Žitarice i mahunarke 
  • Crni pasulj i pirinač
  • Orasi i grašak
  • Sočivo i badem
  • Hleb od speltinog brašna i puter od kikirikija

Dnevna potreba za unosom proteina

Koliko nam je proteina potrebno na dnevnom nivou, zavisu od telesne mase. Po kilogramu telesne mase neophodno je 0.9 grama proteina. Tako će čoveku od 80 kg bili potrebna količina od 72 grama proteina dnevno. 

Izvor: Lepa&Srećna