Verovatno se i vama dogodilo da unosite namirnice za koje smatrate da su zdrave, a kilogrami se samo gomilaju. Ne samo da nikako ne uspevate da skinete da famozna tri kilograma viška, već ste dobili još nekoliko. Vreme je da se svi alarmi upale, i da se zapitate šta to ne radite kako treba. Izbegavate pekaru, slatkiše, kalorične soseve, jedino što sebi date oduška je da popijete đus, a zašto i ne biste kada je on prirodan, zdrav i prepun vitamina C?

Nutricionisti tvrde da je to ključna greška koju pravite. Piće koje mnogi smatraju eliksirom zdravlja, zapravo je prepuno šećera. Količina đusa od oko 340 ml ima 33 grama šećera, što je otprilike ista količina kao što sadrže tri veće krofne. Najveći problem kod šećera koji se nalaze u soku je to što su to prosti šećeri koji se povezuju sa salom na stomaku. Takođe, stručnjaci upozoravaju da prevelik unos fruktoze može da utiče na poremećaj metabolizma.

Zato je preporuka da u umerenim količinama jedete voće jer ona sadrže vlakna za razliku od sokova. Ceđenjem voća iz njih se izbacuju vlakna, a ostaje šećer. Na ovaj način ćete uneti mnogo više voća, a samim tim i šećera, nego kada biste uzeli da jedete samo voće.

Đus sadrži puno šećera
Youtube / Lily Vargas 

"U sokovima nema važnih vlakana i dovode do naglih skokova i padova šećera u krvi", tvrdi dijetetičarka Marija Bela.

Tekst: Lepa&Srećna