Većina žena dobije neku vaginalnu infekciju tokom života, a veoma često je to gljivična infekcija - kandidom. Simptomi su pojačan sekret koji je gust i bele boje, kao i svab i osećaj pečenja. Moguć je i bol tokom ili nakon seksualnog odnosa.

U svakom organizmu se nalazi gljivica Candida albicans, a kada se ona previše razmnoži i raširi, mora se lečiti. Od tegoba zbog širenja ove gljivice u predelu vagine može da pati bilo koja devojka ili žena, ali se ređe javlja pre puberteta i posle menopauze.

ginekolog pregled
Shutterstock  

Rizik od vaginalne kandidijaze je veći kod žena koje su trudne, imaju dijabetes ili povišen šećer u krvi, kao i kod onih koji koriste hormonsku kontracepciju.

Ukoliko žena pije antibiotike ili uzima steroide, veća je mogućnost da se kandida nekotrolisano raširi. Isto se dešava i ako se vagina ispira ili se preterano koriste alkalni sapuni koji narušavaju prirodnu zaštitu sluzokože.

Tokom i posle menstruacije veća je podložnost gljivicama, naročito ako se nepravilno koriste higijenski ulošci ili tamponi. Tesan, sintetički veš i tanga gaćice, takođe, pogoduju rastu gljivica.

zena drzi gacice
Youtube / Malvika Sitlani 

Širenju kandide doprinosi i ishrana puna šećera i masti, unos alkohola, stres, umor, sve što narušava imunitet.

Kandida se kod žena može lako izlečiti, ali je važno otići kod lekara i proveriti koja je, tačno, infekcija u pitanju.
O načinu lečenja odlučuje lekar, a za trudnice će preporučiti vaginalnu terapiju. Kandida se može raširiti kao posledica autoinfekcije, ali i zbog prenosa seksualnim putem. Zato je upotreba kondoma pri seksualnom odnosu važna zaštita. 

Izvor: Lepa&Srećna