Bela krvna zrnca ili leukociti su važne komponente imunog sistema u ljudskom organizmu. Leukociti se mogu povećati prirodnim putem - ishranom i umerenom fizičkom aktivnošću.

Normalne vrednosti leukocita kod odrasle osobe su između 4×109 i 1,1×1010 po litru krvi (4.000-10.000 po mikrolitru krvi), i bilo koja promena ovih vrednosti govori da neki problem u organizmu postoji. Ukoliko vrednost padne ispod 3.500 po mikrolitru krvi, postavlja se dijatnoza leukopenije.

Groznica, grčevi, dijareja, suvi desni, kijanje, suvo grlo i glavobolja su simptomi smanjenog broja leukocita u krvi. Dobra vest je da leukocite u krvi možete povećati  prirodnim putem, i to konzumacijom hrane koja sadrži beta karoten, vitamin A, vitamin C.

Ubacite u ishranu što više povrća i voća, a posebno: bundevu, šargarepu, brokoli spanać, cveklu, špargle, lubenice,  karfiol, pomorandže, jagode, smokve i slično. Preporučuje se čak i nemasno meso i riba. Takođe je jako važo da izbacite štetne namirnice iz ishrane. Pored pravilne ishrane za povećanje leukocita važna je i redovna fizička aktivnost. Ako niste ljubitelj jačih treninga idite u šetnju ili vozite bicikl.

Bela krvna zrnca su svrstana u više kategorija:

  • Neutrofili: štite organizam od bakterija
  • Eozinofili: štite organizam od parazita
  • Bazofili: deluju kod alergijskih reakcija
  • Monociti: ubijaju bakterije i uništavaju oštećene ćelije
  • Limfociti: igraju važnu ulogu u proizvodnji antitela.

Izvor: LepaSrećna