Manjak vitamina može da dugo traje, a da simptomi ne budu uočljivi. To posebno važi zavitamin D, koji se stvara u organizmu kad se izlažemo sunčevoj svetlosti.

Znakovi nedostatka ovog vitamina su često varljivi i neodređeni, ali kad dođe do bola u kostima, treba što pre proveriti njegov nivo. To se čini lako, analizom krvi u laboratoriji.

Normalne vrednosti vitamina D su od 75 do 150 nanomola po litru, ili 30 do 60 nanograma po mililitru, zavisno od mera koje se u laboratoriji koriste.

vitamin d.jpg
Shutterstock  

Kod duže avitaminoze, pacijenti osećaju slabost i u mišićima, pa im je teško da se penju uz stepenice, ali i da ustanu, recimo, sa poda ili iz neke veoma niske stolice.

Drugi simptomi mogu biti osećaj umora i jutarnje ukočenosti, kao i suva koža. Za žene u menopauzi i starije osobe, povećan je rizik od lomljenja kostiju. Ne odnosi se to samo na klasične prelome zbog kojih pacijent odlazi kod ortopeda i dobija gips, već i na mikroskopski tanke frakture koje mogu "napasti" kosti udova i kičmu.

vitamin d 2.jpg
Shutterstock  

Zato se savetuje boravak od najmanje dvaput dnevno po 15 minuta na suncu ili uzimanje suplemenata vitamina D u dogovoru sa lekarom. Pacijenti koji imaju i hronične bolesti, šećernu bolest, visok pritisak, opstruktivne bolesti pluća treba da uzimaju veće doze. 

Izvor: Lepa&Srećna