Kandida je vrsta gljivice koju svi ljudi imaju na koži, sluzokoži i u unutrašnjosti našeg tela – posebno u crevima. Treba da znate da kandida u crevima nije bolest. Međutim, kada se gljivice iz nekog razloga previše razmnože, tada to postaje problem i bolest. Suzbijanje širenja kandide najlakše se postiže ispravnom ishranom i suplementima. 

Evo šta treba da jedete i pijete:

Pre svega izbegavajte unošenje šećera u bilo kom obliku, čak i med. Tokom prvih nedelja treba smanjiti i unos voća. Takođe izbegavajte hranu zasnovanu na gljivama i konzerviranu hranu, kao i sve namirnice koje se zasnivaju na procesima vrenja.

Ovih 7 namirnica i vitamina su prave "ubice" kandide:

  • Jogurt, zahvaljujući kulturi acidophilus. Ova bakterija treba da se ponovo naseli na sluzokoži organa za varenje kako bi suzbila gljivice - to je ono što zovemo "dobrim bakterijama". Acidophilus možete kupiti i kao suplement, a tada ga koristite prema uputstvu.
  • Beli luk ima jako antigljivično dejstvo i treba redovno da ga koristite u hrani ili kapsulama
  • Sok aloje vera takođe uništava gljivice. Uzimajte ga razblaženog sa vodom, po nekoliko kašičica dnevno.
  • Maslinovo ulje suzbija širenje kandide, zahvaljujući oleičnoj kiselini. Korisno je uzimati barem jednu kašiku dnevno, najbolje sa hranom. 
  • Vitamin B u svim kompleksima je veoma koristan u borbi protiv gljivica. 
  • Vitamin C treba uzimati u dozi od pola do jednog grama dnevno, jer podstiče odbrambene funkcije organizma. Za veće doze, konsultujte se sa svojim lekarom.

Treba da znate i šta doprinosi širenju kandide. To je, pre svega, korišćenje antibiotika, jer oni ubijaju ne samo štetne već i one “prijateljske” bakterije koje kontrolišu kandidu u crevima. Takođe, rizično može da bude i korišćenje steroida. Tu spadaju i preparati na bazi kortizona kao i pilule za kontracepciju. Zatim, visok nivo šećera u telu i krvotoku, ishrana bogata šećerom, kao i šećerna bolest sama po sebi, pogoduju aktivnosti kandide s obzirom na to da se sve gljive najradije hrane šećerom. Faktori rizika su i svi oni koji slabe odbrambene (imune) funkcije, među koje spadaju i česte infekcije.

Izvor: Lepa&Srećna