Vaginalne infekcije među najčešćim su ginekološkim problemima zato što se mogu pojaviti zbog brojnih uzroka

1. Pada imuniteta zbog neke bolesti ili stresa

2. Ishrana koja sadrži previše rafinisanih ugljenih hidrata (npr. slatkiša i proizvoda od belog brašna)

3. Preterane uporabe sredstava za intimnu njegu

4. Čestog kupanja u bazenu

5. Višednevnog korištenja tampona 

6. Vaginalne infekcije mogu biti posledica terapije antibioticima, a česte su i u trudnoći. 

PROČITAJTE JOŠ: OVO SU ZNAKOVI DA ŽENA IMA OPASNU INFEKCIJU: evo kako da prepoznate simptome kandide

U spomenutim slučajevima dolazi do promene prirodne kiselosti (pH) u vagini i smanjuje se broj dobrih, zaštitnih bakterija, što omogućava razmnožavanje štetnih mikroba. Najčešći uzročnici vaginalnih infekcija su gljivice, bakterije i jednoćelijski organizam Trichomonas vaginalis. 

Gljivične infekcije najčešće su uzrokovane gljivicom Candida albicans, koja je inače uobičajeni stanovnik ljudskog tela i ne uzrokuje tegobe ako je prisutna u manjem broju. Kanidida neće izazvati vaginalne infekcije ako vagina ima uravnoteženu floru, odnosno ako u njoj prevladava dobra bakterija koja proizvodi mlečnu kiselinu i održava normalni pH (kiselost) vagine oko 4,5. 

Kada su štetni mikroorganizmi u manjini, žene imaju normalan belkasti iscedak, gotovo bez mirisa, koji malo varira u količini i konzistencije zavino od faze ciklusa i životnog doba. Ali, ako kandida počne preterano da se razmnožava, tipičan simptom je svrab, a obično ga prati crvenilo stidnih usana i pojačani iscedak koji se najčešće opisuje kao grudičast ili sirast, objašnjava dr. Silva Babić. 

Kako lečiti gljivice?

Gljivičnu infekciju treba lečiti kako bi se smanjila količina gljivica i obnovila vaginalna flora. Zavisno od preporuke ginekologa, u razdoblju od tri do sedam dana treba primjenjivati vaginalete uveče, a preko dana nanositi kremu. 

Treba se suzdržati od polnih odnosa da ne bi dodatno iritirali sluznicu. Nakon te osnovne terapije, svakako treba duže vrijeme uzimati vaginalne terapije sa probioticima kako bi se uravnotežila vaginalna flora, preporučuje ginekolog. 

Kliknite OVDE da pročitate kako sprečiti i lečiti pojavu bakterija u vagini!