Cvekla je veoma bogata vitaminima i antioksidansima, dok, s druge strane, ima malo masti.

Ukoliko je uvrstite u svakodnevnu ishranu, može imati brojna lekovita svojstva i sprečiti određene zdravstvene probleme.

1. Smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara

Prirodni nitrati kojih u cvekli ima u izobilju oksidiraju kada se pomešaju sa krvlju, da bi stvorili azotni oksid koji širi krvne sudove i povećava nivo kiseonika u krvi, te cvekla smanjuje rizik od moždanog i srčanog oboljenja. 

2. Stabilizuje rad digestivnog trakta

Cveklini hranljivi sastojci pozitivno deluju na funkcionisanje želuca i creva i imaju lekovito dejstvo, a vlakna apsorbuju toksine iz organizma i na taj način čiste creva.

3. Podmlađuje organizam i neguje kožu

Betanini i betaini koje sadrži cvekla smanjuju aktivnost supstanci koje doprinose preranom starenju, oksidaciji i stvaranju ćelija karcinoma. Ukoliko redovno konzumirate cveklu ten će vam biti lepši, a kesice ispod očiju će nestati. Takođe, konzumiranjem soka od cvekle možete se rešiti akni i bubuljica.

Cvekla
Youtube / Printscreen / Cambeau Kitchen 

4. Reguliše nivo šećera u krvi

Rastvorljiva vlakna pomažu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, ali sok od cvekle treba piti najmanje 3 puta nedeljno.

5. Poboljšava vid

Visok sadržaj nitrata jača ćelije rožnjače, čime se poboljšava vid.

6. Povećava fizičku aktivnost i izdržljivost

Cvekla ima ulogu prirodnog proteina, a dokazano je da ukoliko često konzumirate ovo povrće možete u velikoj meri povećati izdržljivost. Osim toga, cvekla povoljno utiče i na mentalne sposobnosti.

Cvekla kao lek
Youtube/Printscreen/ Clean & Delicious 

7. Jača kosti

Cvekla je bogata silicijum dioksidom koji pomaže telu da vezuje kalcijum, što čini kosti jačima.

8. Pomaže u mršavljenju

Budući da ima mnogo vlakana, a malo kalorija, cvekla je čest sastojak dijeta, zahvaljujući rastvorljivim vlaknima koja pomažu u borbi sa masnim naslagama.

Izvor: Lepa&Srećna