Visok holesterol  je veoma raširen, a mnogi uopšte ne znaju da imaju taj zdravstveni problem. Simptoma nema pa se često loši rezultati analize krvi otkriju tek kad zbog tegoba i oboljenja pacijent stigne do laboratorije.

Ukoliko se ne reguliše na vreme, visok holesterol može da dovede do srčanog ili moždanog udara, pa i do dijabetesa. Da biste uspeli da ga snizite, primenite sledećih pet saveta.

1. POBOLJŠAJTE ISHRANU DA BISTE SNIZILI HOLESTEROL

Mnoge namirnice prirodno snižavaju holesterol. Izbegavajte punomasne mlečne proizvode i crveno meso, a uvedite u ishranu više namirnica sa topivim vlaknima. Jedite što češće jabuke, pasulj, ovsene pahuljice. Koristite proteine surutke. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama doprinosi zdravlju krvnih sudova i time, posredno, pomaže organizmu da neutrališe posledice visokog pritiska.

zdrava hrana.jpg
Shutterstock  

2. MANJE KONZUMIRAJTE ALKOHOL

Čak i umereno pijenje alkohola može da doprinese porastu nivoa holesterola u krvi, pre svega, onog lošeg. Pored toga, može da vodi i u hipertenziju, pa i zastoj srca ili moždani udar. Nikad ne treba piti više od jednog do dva pića dnevno, a posebno ne treba piti svakog dana.

3. PRESTANITE DA PUŠITE

Duvan pojačava pritisak na srce i ubrzava puls, pa time pojačava štetno dejstvo ateroskleroze izazvano visokim holesterolom. Ova štetna navika je jedan od razloga zašto i mršavi mogu da pate od visokog holesterola. Kad prestanu da puše, rizik od srčanih oboljenja se kod ovih pacijenata smanji za polovinu.

vezbanje zene
Shutterstock  

4. OSLOBODITE SE VIŠKA KILOGRAMA

Ako imate masne naslage, naročito one oko unutrašnjih organa - visceralne masti - treba da znate da one vrše pritisak kako na osetljive organe poput jetre, tako i na arterije i druge krvne sudove. Smanjite namirnice koje goje - masti i šećere, uvedite zdravu užinu i nađite način da povećate fizičku aktivnost.

5. VIŠE SE KREĆITE

Fizička aktivnost podiže nivo dobrog holesterola, a on pomaže da se snizi nivo lošeg. Preporuka je da se uvede po 30 minuta umerenog vežbanja pet puta nedeljno ili intenzivno vežbanje u trajanju od 20 minuta, tri puta nedeljno.

Izvor: Lepa&Srećna

Visok holesterol je veoma raširen, a mnogi uopšte ne znaju da imaju taj zdravstveni problem. Simptoma nema pa se često loši rezultati analize krvi otkriju tek kad zbog tegoba i oboljenja pacijent stigne do laboratorije.

Ukoliko se ne reguliše na vreme, visok holesterol može da dovede do srčanog ili moždanog udara, pa i do dijabetesa. Da biste uspeli da ga snizite, primenite sledećih pet saveta.