Gazirana pića puna šećera su veoma često povezana sa gojaznošću, dijabetesom tipa 2, kao i sa usporavanjem metabolizma. Pored toga, ova pića utiču i na zdravlje zuba, a ako u njima ima i kofeina, moguć je i poremećaj sna, srčanog ritma i ravnoteže hormona.

Čak i dijetalna gazirana pića mogu biti opasna za zdravlje ako sadrže veštačke zaslađivače, zato što se pojačava apetit, pa može doći i do poremećaja metabolizma pa i izazvati dijabetes. Na duže staze, i ova pića takođe mogu dovesti do gojaznosti.

O štetnosti gaziranih pića na TV Prva je govorio dr Vojislav Perišić, gastroenterolog. "Ova pića ne treba uopšte davati deci", kategoričan je lekar. 

Gazirana pića sadrže u sebi ugljen-dioksid, a on sam po sebi izaziva povećanje kisele sekrecije u želucu.

I drugo: gazirani napici, kad se piju, uvek je prisutna opasnost od viška natrijuma. Poznato je da ugljen-dioksid uvek "vuče" drugu čašu. To znači da nikad ne možete da utažite žeđ i da posle prve uvek popijete i drugu čašu. Da biste umirili žeđ, jedino pravo piće je voda - negazirana.

Sad se pojavljuju i gazirani napici sa dodatkom nane ili nekih drugih trava. Uvek treba proveriti kolika je količina natrijuma.

Ako ima u litru vode preko 50 miligrama natrijuma, to nije voda koju dete sme da pije", upozorio je dr Perišić.

Izvor: Lepa&Srećna