Srčana oboljenja se smatraju "ubicom broj 1" u svetu, a prema podacima američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju, ona izazovu svaku četvrtu smrt. Krivac su naslage koje se polako talože na arterijama i sužavaju ih, čime se smanjuje i, na kraju, blokira protok krvi.

Arterije su krvni sudovi koji nose kiseonikom obogaćenu krv sve do srca i raznih tkiva u telu. Kada se zapuše, nastaje rizik od srčanog ili moždanog udara, kao i do različitih kardiovaskularnih oboljenja. Kako očistiti krvne sudove od naslaga i sprečiti njihovo dalje taloženje? Evo koje namirnice su najbolje za to.

1. Lubenica

Svima omiljeno letnje osveženje je i veoma zdravo - lubenica je dobar zvor prirodne aminokiseline L-citrulin. Ona podstiče biohemijske procese kojima se arterije opuštaju, smanjuju upalni procesi i može se oboriti krvni pritisak. Lubenica pomaže i da se smanji taloženje masnih naslaga na stomaku.

2. Kurkuma

Ključni uzrok arteroskleroze, odnosno promene zbog koje otvrdnjavaju zidovi arterija, su upalni procesi. Na njih blagotvorno utiče kurkumin - glavni sastojak kurkume koju mnogi preporučuju. Ona sadrži i vitamin B6, zahvaljujući kojem se održava zdrav nivo homocisteina i sprečava dalje taloženje naslag na zidovima arterija.

3. Spanać

Tamnozeleno lisnato povrće je odlično za snižavanje krvnog pritiska i sprečavanje blokada u arterijama. Spanać je bogat kalijumom, folnom kiselinom i vlaknima, pa i on smanjuje faktore rizika za aterosklerozu. Bebi spanać možete koristiti i svež, u salatama i smuti sokovima, dok klasičan valja češće upotrebljavati pa ga dodajte i u omlete, rižoto ili čorbe.

spanac sa leblebijom.jpg
Instagram / hazlofacilysano 

4. Integralne žitarice

Topiva vlakna kojih ima u integralnim žitaricama vezuju višak lošeg holesterola i uklanjaju ga iz tela kroz digestivni trakt. Takođe, sadrže magnezijum koji opušta i širi zidove krvnih sudova pa je blagotvoran i za održavanje regularnog krvnog pritiska.

Bilo bi dobro da u svaki obrok dodate bar kašiku-dve integralnih žitarica. Pored integralnog hleba, možete koristiti kinou u salaatama, ovas u kašama za doručak ili jesti paste od integralnih žita.

5. Orašasti plodovi

Kad god vam se jede nešto slatko, odlučite se za zdraviju alternativu - orašaste plodove. Zamenite keks i čokoladu orasima, bademima, lešnicima... u njima ima nezasićenih masnih kiselina, vitamina E, vlakana i proteina. Badem je bogat i magnezijumom pa obara pritisak i sprečava formiranje naslaga na krvnim sudovima.

6. Maslinovo ulje

Bogato antioskidansima, ovo ulja spada u najbolje izvore masti u ishrani. Zahvaljujući nezasićenoj masnoj kiselini, obara loš i diže dobar holesterol. Preporučuje se da koristite devičansko, hladno ceđeno ulje.

7. Masna riba

Pečena u rerni ili na grilu, masna riba poput skuše je idealan obrok barem dvaput nedeljno, prema savetima lekara. Preporučuju se i sardine, losos, tunjevina ili haringa. Omega-3 masne kiseline podižu nivo dobrog holesterola, smanjuju trigliceride i smanjuju upalu u krvnim sudovima.

Izvor: Lepa&Srećna