U svetu je sve više obolelih oddemencije - opadanja sposobnosti mozga koje rezultira gubitkom pamćenja, a zatim i nestankom svake veze sa realnošću. Osobe koje pate od demencije ne prepoznaju svoje najbliže i moraju da budu pod stalnom pažnjom da ne bi naudili sebi ili izazvali neku štetu ili tragediju u kući.

Istraživanja pokazuju da su za demenciju odgovorne "beta-amiloidne naslage" na mozgu, lepljive proteinske formacije koje se dovode u vezu sa Alchajmerovom bolešću. Krivac za njihov nastanak je, pak, hrana puna holesterola i masnoća.

Premda ima i mišljenja koja ovu teoriju osporavaju, dr Fransin Grodštajn, profesor medicine na Harvardu, podseća da se loš holesterol taloži na arterijama i predstavlja rizik za srce ali i za mozak.

U prilog tome ide i nalaz studije iz časopisa Anali neurologije, po kojoj su žene koje izbegavaju takvu hranu pokazivale bolje rezultate na testovima mišljenja i pamćenja.

Još se čeka razjašnjenje veze između ishrane bogate zasićenim i trans mastima i slabog pamćenja, ali se sluti da bi ona mogla biti genetske prirode. Zato svakako izbegnite hranu punu holesterola i masti, time čuvate ne samo funkcije mozga već i opšte zdravlje.

Ponekad, kažu lekari, može da izgleda kao da zdrava osoba odjednom "uskoči" u demenciju, ali to nije slučaj. Karakteristika mozga u starosti je jednostavno takva, da osoba postaje vrlo osetljiva na promenu bilo čega na nivou organizma i na svaku promenu ravnoteže. Zato je važno na vreme posvetiti pažnju zdravoj ishrani kako bi se što duže očuvala vitalnost.

Izvor: Lepa&Srećna