Voće i povrće su dragoceni za zdravu ishranu, ali istraživači preporučuju da što češće koristite crveni luk. Rezultati nove studije pokazuju da ova biljka ima sposobnost da reguliše nivo šećera u krvi kod dijabetičara čiji pankreas ne proizvodi dovoljno insulina.

Primarna uloga ovog hormona je da obuzda količinu glukoze u krvi, a kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 2 je ovaj mehanizam poremećen. Pored lekova, i prirodna sredstva mogu da pomognu, a jedno od njih je i crveni luk.

U istraživanju čiji su rezultati nedavno objavljeni, pokazalo se da kriške crvenog luka mogu značajno da smanje nivo šećera u krvi i to za samo nekoliko sati. Naučnici nisu još sigurni koji mehanizam je za to odgovoran, ali se smatra da će i suplementi proizvedeni od ove biljke imati isti efekat.

Podsetimo, insulin je glavni hormon, jer deluje generalno na sve ćelije organizma i većinu endokrinih i metaboličkih procesa. Mozak, na primer, koristi isključivo šećere za svoj metabolizam. Lekari kažu da, u proseku, svaka treća osoba može da razvije insulinsku rezistenciju već do pedesete godine starosti. Zato je zdrava ishrana jedan od najboljih načina preventive.

Pored crvenog luka, za brzo obaranje šećera u krvi je dobar i čaj od đumbira. Obavezno pratite redosled namirnica koje uzimate - prvo treba jesti povrće, što znači, da salatu valja jesti na početku ručka, kako je u mnogim zemljama običaj.

Crveni luk je odličan i kao kisela salata. Priprema se vrlo lako: iseckajte ga na "rebarca", posolite i dodajte malo šećera i bibera u zrnu. Nalijte ga rastvorom sirćeta po ukusu i sipajte u tegle pa ostavite preko noći u frižideru. Lepo se slaže uz sva jela od mlevenog mesa, kao i pržena jaja. 

Izvor: Lepa&Srećna