Nivo šećera u krvi nakon jela se menja u zavisnosti od toga kad ste uzeli obrok. Kada istraživači mere opterećenje glukozom popodne i uveče, ono je više nego kad se isti test obavi ujutru. Upravo zbog toga je i nastao izraz "popodnevni dijabetes", koji opisuje fenomen da se, u poslepodnevnim časovima, može postaviti lažno pozitivna dijagnoza šećerne bolesti.

Isti rezultati su postignuti i kad je ispitanicima data glukoza tokom noći. Ukratko, ako jedete u 20h ili kasnije, šećer u krvi skače duplo više nego ako biste isti taj obrok pojeli za doručak, u 8h. Tolerancija na glukozu opada tokom dana i najniža je uveče.

Zbog cirkadijalnog ritma - spavanja i budnog stanja - čak i hrana koja nema visok glikemijski indeks može da izazove skok šećera u krvi ako se jede uveče ili noću. Uzimanje visokoglikemijskih namirnica tokom večernjih sati je najgora stvar koju možete da učinite za svoj organizam.

Preskakanje doručka je veoma loša navika kako za šećeraše, tako i za one koji to nisu, jer rizikuju da dobiju dijabetes tipa 2. Ako ste na autofagiji, bezbednije je da preskočite večeru nego doručak. Dodatno, mišići su najosetljiviji na insulin ujutru i tada će izvući najviše šećera iz krvi.

Takođe, idealno je da jedete u isto vreme u toku dana, jer u suprotnom skače nivo šećera u krvi, a osetljivost na insulin se smanjuje. 

Izvor: Lepa&Srećna