Kanadski osteopata Brendon Talbot na svom Tiktok nalogu deli brojne korisne zdravstvene savete, a među njima su se našli i oni za zdravlje vena.

Brendon, naime, savetuje da nikada ne prekrštate noge dok sedite jer to stvara pritisak u jednom od glavnih drenažnih područja u donjim udovima.

"Dok sedite, izbegavajte da prekrštate noge. Ovo stvara kompresiju u jednom od glavnih drenažnih područja donjeg ekstremiteta, u području prepona. Sva krv iz donjeg ekstremiteta se sliva u femoralnu venu (veliki krvni sud u butini) koja putuje ispod ingvinalnog ligamenta (prepone). Nepotreban pritisak može dovesti do problema sa cirkulacijom i na kraju doprineti bolesti vena, uključujući proširene vene", objašnjava Talbot.

Brendon takođe objašnjava da se zdravlje vena može poboljšati redovnim vežbanjem.

"To ne mora biti trening otpora, može biti i nešto jednostavno, kao što je hodanje. Pokušajte da se krećete najmanje 30 minuta dnevno", savetuje osteopata.

Talbot dodaje i da održavanje zdrave telesne težine smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska.

"Unutrašnja mast takođe može ograničiti protok krvi, povećavajući pritisak na vene. Visoki krvni pritisak može vremenom oslabiti zidove krvnih sudova", kaže on.

prosirene vene.jpeg
Shutterstock  

Ono što kanadski osteopata takođe savetuje jeste da izbegavamo dugo sedenje.

"Pokušajte da redovno menjate položaje tokom dana", kaže Brendon.

Proširene vene nastaju kada mali zalisci unutar vena nogu prestanu da rade kako treba, uzrokujući da se krv skuplja u venama i čineći ih otečenim i bolnim.

Povećan pritisak u venama takođe može učiniti kožu ljubičastom i suvom.

Ukoliko se ne leči, ovo može dovesti do komplikacija kao što su krvarenje, hronična venska insuficijencija i čirevi na koži.

Izvor: Lepa&Srećna