Upala bešike je najčešća urinarna infekcija - oko 60 odsto žena i više od 10 odsto muškaraca dobije upalu bešike barem jednom u životu. Do cistitisa, što je medicinski naziv za ovu bolest, dolazi zbog bakterija koje uđu u uretru (mokraćni kanal) i zatim prodru u bešiku.

Najčešća bakterija koja napada ove organe je Ešerihija koli, a obično dolazi iz regije vagine, odnosno penisa i rektuma. Do upale može doći i zbog upotrebe katetera, a podložnost infekciji se povećava kada se koristi vaginalna kontracepcija ili drugi gelovi pri seksualnom odnosu, zatim zbog eventualnih anatomskih abnormalnosti urinarnog trakta, kod žena u menopauzi, itd.

Simptomi upale bešike su vrlo često mokrenje ili iznenadni nagon za hitno mokrenje, bol ili peckanje tokom mokrenja, kao i tamna mokraća jakog mirisa.

Dijagnoza upale bešike se postavlja na osnovu uzorka mokraće. Njega treba uzeti odmah po buđenju i to na pravilan način. Čitavu regiju prvo treba oprati mlakom sapunicom i isprati vodom, a zatim uhvatiti uzorak posle prva tri mlaza mokraće.

Na osnovu otkrivenih bakterija, biće data i odgovarajuća terapija. Za prevenciju je važno praktikovati odgovarajuću higijenu. To uključuje brisanje intimnih delova posle male i velike nužde uvek spreda ka nazad, kao i pažljivo tretiranje eventualnog proliva ili zatvora.

Važno je piti dovoljno vode i čajeva, kako bi se bakterije ispirale iz bešike. Najbolje deluju čaj od rastavića, uve i kukuruzne svile, a možete koristiti i kapi od rastavića - jaku tinkturu koja je praktičnija za upotrebu ako nemate gde da pripremate čaj tokom dana.

Ženama u menopauzi se savetuje da eventualno počnu sa upotrebom estrogenskih kremova, uz konsultaciju sa ginekologom. Svim ženama kojima se češće javlja infekcija predlaže se da prekinu s upotrebom dijafragme i spermicida, kao i da promene lubrikante ukoliko ih koriste.

Novija istraživanja pokušavaju da utvrde eventualnu vezu između čestih upala bešike i ishrane. Neki nalazi pokazuju da pacijentima na bešiku utiču kafa, gazirana pića, citrusno voće, čokolada, paradajz, ali i česti alergeni kakvi su gluten ili soja. Eliminacijom ovih namirnica i njihovim postepenim vraćanjem u ishranu može se utvrditi da li neke od njih pogoršavaju problem sa upalom mokraće.

Savetuje se i izbegavanje veštačkih zaslađivača, prerađevina, hrane pune konzervanasa. Uz već poznate suplemente brusnice, treba probati i probiotike za zdravu mikrobiotu kao i omega-3 masne kiseline i flavonoide.

Izvor: Lepa&Srećna