Tokom letnjih meseci, kod nekih žena se češće javljaju upale mokraćnih puteva. Na prvom mestu, razlog za pojavu upale bešike je neadekvatan unos tečnosti uz obilno znojenje, što u konačnom zbiru dovodi do oskudnog mokrenja. Kada osoba nedovoljno mokri, izgubljen je osnovni mehanizam zaštite od infekcije spolja, a to je ispiranje mokraćnih puteva urinom. Kupanje u otvorenim vodama može da doprinese pojavi upale bešike na nekoliko načina.

Hladna voda, posebno ako kupanje u njoj dugo traje, remeti lokalno cirkulaciju u karlici i obara imunitet bešike i polnih organa. Mokar kupaći kostim u hladovini uz izloženost vetru ili u kasnim večernjim satima deluje slično kao produženo kupanje u hladnoj vodi. Takođe, higijenski neispravna voda u bazenima ili morima može da utice na bakterijsku floru vagine, samim tim i da dovede do upale bešike - kaže dr Ranko Herin, spec. urologije.

Anatomija ženskih polnih organa ne pogoduje sedenju na svakoj podlozi, posebno na peščanim nudističkim plažama. Isto važi i za druge plaže ukoliko je kupaći kostim mokar uz loše higijenske uslove podloge na kojoj se sedi. Na kraju, ne treba zaboraviti da polni odnosi i leti zahtevaju higijenu intimnih delova tela oba partnera, pre i posle polnog odnosa. Nikakav strani sadržaj sa plaže (npr. pesak) ne bi smeo da dospe u polne organe žene, niti da se zadržava na polnom organu muškarca pre ili tokom odnosa. Najčešći uzročnici urinarnih infekcija su bakterije. Po pravilu, leče se antibioticima. Blaži oblici upale bešike mogu se lečiti uroantisepticima. Postoje prirodni antiseptici koji se nalaze u različitim biljkama, a koje pacijentkinje često koriste u vidu čajeva (uvin čaj, peršun, brusnica, rastavić, kukuruzna svila...).

Najčešći uzročnici urinarnih infekcija su bakterije. Po pravilu, leče se antibioticima. Blaži oblici upale bešike mogu se lečiti uroantisepticima. Postoje prirodni antiseptici koji se nalaze u različitim biljkama, a koje pacijentkinje često koriste u vidu čajeva (uvin čaj, peršun, brusnica, rastavić, kukuruzna svila...). U osnovi, postoje tri vrste bakterija mogu da izazovu upalu mokraćnih puteva: crevne (Eširihija koli, enterokok, proteus…), kožne (stafilokok, streptokok…) ili atipične – polno prenosive (hlamidija, mikoplazma, ureaplazma…). Koja vrsta bakterija će da uzrokuje upalu bešike, zavisi od načina života pacijentkinje  kao što je lokalna higijena, način oblačenja, ponašanje tokom polnog odnosa i funkcije susednih organa (redovnost pražnjenja creva, otpornost kože, hormonska ravnoteža) - objašnjava naš sagovornik.

Najčešće tegobe su peckanje pri mokrenju, učestalo mokrenje, bol u predelu bešike, neprijatan miris urina, pojava krvi u u mokraći. Lokalna higijena genitalne regije oba partnera pre i posle polnih odnosa, regulacija stolice, lokalno preparati estrogena prema proceni ginekologa, maksimalno izbegavati izlaganje karlice hladnoći, najčešće su mere prevcije. Kod žena koje već imaju ponavljane upale, apsolutno se ne preporučuje analni ili oralni seks.

Tekst: Ana Cemović

Izvor: Lepa & Srećna