Nadimanje i gasovi često su posledica teže i začinjene hrane kao i smanjenog kretanja što uzrokuje otežanu cirkulaciju krvi i limfe. Blagotvorna je masaža koju možete izvesti sami, pomoću meke četke za telo i koja se naziva "suvo četkanje". Ona se obavlja kratkim, brzim pokretima, uvek u pravcu srca. Počnite od nogu, zatim preko ruku i završite lakim kružnim pokretima preko stomaka. Nemojte pritiskati. Masaža treba da traje oko dva minuta, a doprineće ubrzanju cirkulacije i sledstvenom oslobađanju "zarobljenih" tečnosti u telu.

Neprijatan zadah regulisaćete, pre svega, uravnoteženom ishranom, punomprebiotika i probiotika. Takođe, pripazite i na redovnu higijenu koja uključuje ne samo upotrebu četkice i paste za zube, već i interdentalnog konca. Međutim, za osveženje daha možete i da koristite vodu sa rastvorenim prahom cimeta - mikrobiolog dr Lukas Roza kaže da topla voda sa ovim začinom uklanja iz usne duplje one bakterije koje izazivaju loš zadah.

Sipajte kašičicu cimeta u šolju vrele vode, ostavite da stoji desetak minuta i kad se prohladi, temeljno isperite usta. Ponavljajte ovo dvaput dnevno.

Kašalj i kijanje često izazivaju probleme sa inkontinencijom, što je stručni izraz za nemogućnost zadržavanja mokraće. Žene posebno imaju ovaj problem posle porođaja. Prirodno se najbolje otklanja vežbanjem, a minimum koji treba da uradite jeste da nekoliko minuta dnevno posvetite jednostavnoj vežbi.

Ispravite se i podignite ruke visoko iznad glave, istežući celo telo, kao da pokušavate da dodirnete tavanicu. Zatim se polako savijte u struku unapred i pokušajte da dotaknete pod. Ponavljajte ovu vežbu nekoliko minuta.

Druga vežba jača takozvane Kegelove mišiće. To su prstenasti mišići u obliku osmice koji kontrolišu prolaz urina i stezanje vagine. Osetićete koji su kad, tokom mokrenja, pokušate da prekinete mlaz urina. Jačajte ih tako što ćete ih svakog dana stezati po par minuta - brojite do deset, pa otpustite, zatim stegnite ponovo. Kao i sa svim drugim mišićima, treba da budete uporni, videćete rezultate za oko šest nedelja.

Izvor: Lepa&Srećna