Mnogi simptomi raka jajnika liče, u početku, na tegobe prisutne i kod drugih bolesti, pa su čak i moguće kao posledica nekih životnih navika. Nadimanje i umor su samo nekih od ovih simptoma, ali žene treba da obrate pažnju i na ove znake:

  • bol u stomaku koji ne prolazi
  • povećanje veličine stomaka
  • osećaj sitosti ubrzo po početku obroka ili gubitak apetita i
  • česta potreba za mokrenjem

Svako odstupanje od uobičajenog funkcionisanja organizma ne mora da vas zabrine ako se javi ponekad. Međutim, ženama starijim od 50 godina, lekari savetuju da pažljivo prate ove znake i, ako se jave 12 puta mesečno, obavezno odmah odu na pregled i traže posebnu analizu jajnika. Zapamtite da je rano otkrivanje raka jedan od najvažnijih faktora izlečenja.

Dodatnu sumnju mogu da pobude i stalni umor koji ne prolazi ni kad se dobro naspavate ili neobjašnjivi gubitak kilograma. Žena treba i da prati svoj metabolizam i zna uobičajni broj dnevnih stolica, kao i da zatraži pregled ako se nešto u tome radikalno promeni, a ne može da to poveže s promenama u ishrani.

Bol može da se javi i tokom seksualnih odnosa, a dešava se i da žena ima bolove u lumbalnom delu što maskira sliku karcinoma jajnika.

Izvor: Lepa&Srećna