Medveđe grožđe, poznatije kao uva, je niski, razgranati zimzeleni grm sa cvetovima bele ili svetloružičaste boje, zvonastog oblika. Raste po suvim, retkim, peščanim ili kamenitim borovim i drugim crnogoričnim šumama i cveta od aprila do jula, u zavisnosti od nadmorske visine na kojoj raste.

Plod je mala, crvena jednosemena bobica koja sazreva u jesen, a plodovi su jestivi, ali bezukusni.

List se bere u proleće, a najbolji je mlad list sa zelenih grančica. U proleće braon list ima najblagotvornija dejstva, jer tada ima najviše arbutozida.

Od davnina je ova biljka korišćena za lečenje bolesti bubrega, bešike i mokraćnih kanala, a njena lekovita svojstva baziraju se na prisustvu 5-11% glikozida arbutina u ćelijskom soku. Zahvaljujući njemu, uva ima diuretičko dejstvo.

Uva
Youtube / Printscreen / Weird Explorer 

Tokom izlučivanja arbutin ima antiseptički uticaj na mokraćnu sluznicu.

Uva pomaže u smanjenju preteranog nakupljanja mokraćne kiseline i bolova kod kamenja u bubrezima.

Ipak, preparati od uve mogu da nadraže bubrege i sluzokožu, pa ih ne bi trebalo koristiti tokom dužeg vremenskog perioda, a trudnice bi trebalo da ih izbegavaju. Takođe, preparati od uve se ne preporučuju ni deci mlađoj od 12 godina.

Izvor: Lepa&Srećna