Mnogima omiljeno voće može da pomogne u prevenciji nekoliko zdravstvenih stanja, ali jagode ipak imaju jedan nedostatak.

Kad su deo hranljive ishrane, jagode mogu da pomognu u prevenciji raznih stanja. Jedno od tih zdravstvenih stanja je dijabetes tipa 2. Istraživanja sugerišu da ovo voće smanjuje povećanje šećera u krvi nakon obroka kod nekih ljudi koji se bore sa gojaznošću ili prekomernom telesnom težinom.

Hranljivi sastojci u jagodama pomažu kod sledećih stanja, prema portalu "Medical News Today":

Bolesti srca

Jagode mogu da pomognu u zaštiti od srčanih bolesti zbog sadržaja antocijana i kvercetina. Studija iz 2019. godine navodi da antocijanin ima veze s manjim rizikom od srčanih udara. Osim toga, kvercetin ima protivupalna svojstva za koja se smatra da smanjuju rizik od ateroskleroze, prema istraživanju iz 2016. godine.

Kalijum u jagodama takođe podržava zdravlje srca, prema navodima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Moždani udar

Metaanaliza iz 2016. godine analizirala je 11 kliničkih ispitivanja kako bi se procenila povezanost između unosa flavonoida hranom i moždanog udara, a utvrđen je smanjen rizik.

Jagode
Youtube / Printscreen / TEO Garden 

Visoki krvni pritisak

Kalijum u jagodama mogao bi da bude koristan za osobe s visokim krvnim pritiskom, zbog načina na koji on pomaže da se neutrališu negativni efekti natrijuma u telu, prema izveštaju o istraživanju iz 2018. godine.

Zatvor

Konzumiranje hrane bogate vlaknima, kao što su jagode, pomaže u održavanju redovne probave. Vlakna podstiču kretanje stolice kroz crevni trakt, što pomaže u sprečavanju zatvora.

Rizici i mere opreza

Nedostatak jagoda jeste taj što mogu da sadrže ostatke pesticida u većim količinama. Svake godine Ekološka radna skupina (EWG) objavljuje listu voća i povrća sa najvišim nivoom ostataka pesticida. Jagode često zauzimaju visoko mesto na ovoj listi. Imajući to na umu, EWG predlaže kupovinu organskih jagoda kako bi se smanjio rizik od izlaganja pesticidima.

Izvor: Lepa&Srećna