Za zdrave zube i desni je izuzetno važno pravilno pranje odabranom četkicom i pastom, kao i čišćenje interdentalnim četkicama i koncem. Mnogi stomatolozi preporučuju i korišćenje vodica za ispiranje usne duplje, ali upozoravaju i da ne treba koristiti one koje sadrže alkohol.

Kada se čisti kamenac i uklanjanju naslage iz "džepova" između zuba i desni, kao i posle drugih stomatoloških intervencija, prepisuju se preparati na bazi hloraheksidina. On pomaže u borbi protiv paradontopatije. Međutim, neki od tih rastvora su vrlo skupi, drugih nema u periodima nestašice, pa prenosimo recept dr Džouni Fočer za dobru kućnu mešavinu.

Potreban vam je troprocentni hidrogen, koji valja razblažiti vodom u razmeri 1:2. Po želji, dodajte i nekoliko kapi ekstrakta nane i dobićete i prelep, osvežavajući ukus. Ovu mešavinu možete koristiti četiri puta dnevno.

Deluje blagotvorno na desni i smiruje upalu, uništava bakterije i dospeva do svih površina u usnoj duplji, uključujući i one koje ne možete čistiti četkicom. Pritom, izbeljuje zube i leči ranice na sluzokoži. Pogledajte kako se pravi!

Recept za vodicu za ispiranje usta instagram/drjoaniefaucher_periodontist

Izvor: Lepa&Srećna