Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO KRVARE DESNI: Ovako ćete rešiti problem brže nego što mislite

Autor Jasmina Glišić

Kako se pravilno koristi konac za zube i kako da njime očistite naslage i sprečite krvarenje desni? Pogledajte!

 zubi Izvor: Instagram / drjoaniefaucher_periodontist

Veoma često se pacijenti stomatolozima žale da im desni krvare pri pranju ili korišćenju konca za čišćenje zuba. Obično kažu da su čak i prestali da koriste konac, jer im je ta tehnika postala bolna. Međutim, istina je da desni verovatno krvare zato što treba da ga upotrebljavate mnogo češće.

Čak i ako pravilno   perete zube četkicom, što većina ljudi, nažalost, ne radi, događa se da se zubni plak zadržava u delu ispod desni. Upravo tu se stvara sloj na kojem se razmnožavaju bakterije i taloži kamenac. Zato je ugroženo i tkivo desni, pa dolazi i do upale.

Neophodno je da se taj plak redovno uklanja, jer će tek tada desni moći da zarastu i postanu deblje i čvršće, a tada će i krvarenje prestati. Naravno, moguće je da ste slučajno povukli konac nepravilno i njime zasekli desni, pa tako izazvali krvarenje. Ali kad budete naučili kako se koristi konac za zube, to se neće dešavati.

Možda će vas zanimati

Potrebno je da odsečete komad dugačak oko 20 cm. Obmotajte krajeve oko srednjih prstiju, tako da na jednom bude samo jedan "krug", a na drugom ostatak. Ostavite između prstiju slobodno parče konca od oko 5-6cm. Pažljivo ga uvucite između dva zuba, pridržavajući ga između kažiprsta i palčeva. Kada stignete do desni, povucite oba kraja konca na jednu stranu, tako da on bude čvrsto oslonjen na zub koji čistite. Recimo, ako čistite levu ivicu zuba, oba kraja konca vučete ka desnom uhu. Kada konac stigne do vidljivog kraja zuba, zavucite ga i ispod desni i očistite "vrat" zuba u visini od par milimetara. Dakle, njime treba da pritiskate zub, a ne desni. 

"Vrat" je uvek uži od vidljivog dela zuba i upravo ta razlika u širini daje prostor da se uvuče konac. Kad završite čišćenje, istom putanjom, izvucite konac iz tog prostora, pa premotajte upotrebljeni deo. Uvek koristite neupotrebljeni deo između sledeća dva zuba, da ne biste "rasejavali" bakterije po vilici.

U galeriji pogledajte kako se koristi konac za zube. Obratite pažnju na strelice na slici broj 3 - one pokazuju koje, tačno, delove zuba čistite koncem.

Ako vam je teško da dohvatite zadnje zube ili nezgodno da koristite obe ruke, možete nabaviti i čistače sa malim ramom od plastike i koncem razapetim na njemu, kao na nekoj vrsti luka. I njega treba malo saviti pri korišćenju, a kako da koristite njega ili konac, pogledajte u video klipu koji sledi.

Izvor: Lepa&Srećna

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije