Ako perete zube u pogrešno vreme to može da utiče na zdravlje i kvalitet vaših zuba. Iako vam može biti primamljivo da osvežite dah odmah posle doručka, bolje je da operete zube prvo ujutru, jer mnoge uobičajene namirnice za doručak mogu omekšati gleđ, uzrokujući da je nenamerno oštetite.

Pranje zuba nakon što jedete pomaže u borbi protiv bakterija i štiti vašu gleđ od oštećenja, ali u nekim slučajevima može raditi i obrnuto. Kada jedete ili pijete nešto kiselo, poput soka od pomorandže, soka od grejpfruta ili vode od limuna, limunska kiselina u ovim namirnicama može privremeno da omekša zubnu gleđ, a pranje zuba odmah nakon jela može oslabiti gleđ.

Ako volite da popijete čašu soka od pomorandže ili dodate krišku limuna u vodu za doručak, bolje je da ne perete zube oko 30 minuta nakon toga da ne biste oštetili gleđ. A ako ujutro nemate mnogo vremena, logičnije je da operete zube pre doručka.

Vaša gleđ štiti zube, i iako je to najtvrđe tkivo u ljudskom telu, pranje zuba odmah nakon što jedete može u nekim slučajevima da ih ošteti. Kada gleđ nije tako jaka kao što bi trebalo da bude može ih učiniti podložnijim mrljama.

Ako ste ikada osetili iznenadni oštar bol kada konzumirate nešto toplo ili hladno, to može biti znak da su vam zubi preosetljivi. Osetljivost zuba može nastati iz različitih razloga, a jedan od njih je slaba zubna gleđ. Pošto pranje zuba odmah nakon jela određene hrane može povećati osetljivost zuba, bolje je sprečiti ovu neprijatnu nuspojavu i oprati zube pre jela.

Pranje zuba odmah nakon što se probudite pomaže vam da se ujutro osećate osveženije i takođe ubrzava proizvodnju pljuvačke. Pošto vaša pljuvačka sadrži antimikrobne agense, ona pomaže da se hrana lakše razgradi i prirodno ubija štetne bakterije koje su odgovorne za karijes.

Pročitajte još i savet prof. dr Jovana Vojinovića kako zubna gleđ može da se obnovi

Izvor: Lepa&Srećna