Hidrogen peroksid može se upotrebljavati kao sredstvo za saniranje žuljeva na stopalima, kao sredstvo za sprečavanje i saniranje gljivičnih infekcija noktiju, kao sredstvo za uklanjanje fleka ili akni, bubuljica i mitisera koji su izraženi na koži.

Ukoliko na bilo kojoj regiji kože imate izraženo prisustvo fleka, hidrogen peroksid može vam pomoći ukoliko ga upotrebite na sledeći način. Fleke na koži su ’’anomalija’’ koja se najčešće javlja u letnjem periodu pri izloženosti jakom zračenju sunca, kada se javljaju i pegice.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO SE KORISTI HIDROGEN: jednostavan trik za posvetljivanje kose

Tada hidrogen peroksid igra glavnu ulogu u njihovom izbeljivanju, a sam proces je veoma brz i lak. U ovom slučaju se može koristiti i 6% hidrogen peroksid. Naime, sve što je potrebno da uradite jeste da hidrogen peroksid pomešate sa malo brašna dok ne dobijete mekanu gustu smesu, dovoljno gustu da se ne razmazuje i curi, a dovoljno retku da je bez problema možete naneti na deo tela koji tretirate od fleka ili pegica. Namažite smesu na deo tela zahvaćen pegicama ili flekicama i ostavite da stoji desetak minuta. Nakon toga isperite mlakom vodom, a pomak će biti vidljiv istog momenta. Ovaj tretman ponavljati na svakih 2 do 3 dana i fleke i pegice će nestati za manje od mesec dana. Vodite računa da prestanete sa tretmanom onog momenta kada Vam fleke i pegice nestanu u potpunosti, jer se u suprotnom mogu javiti i neželjena dejstva.

Problem akni ili mitisera se najčešće javlja u periodu puberteta, ali i kasnije, u danima pre ili posle ciklusa kod žena, ili pak prilikom izloženosti prljavštini. Hidrogen peroksid se može koristiti i u ovom slučaju. Dovoljno je da natopite tufer razblaženim hidrogenom i namažete lice, pri tom voditi računa da hidrogen ne dođe u dodir sa obrvama, kako ih ne bi izbeleo. Isprati nakon 10 minuta najpre mlakom, a potom i hladnom vodom. Tretman ponavljati svakih nekoliko dana.

NA SLEDEĆOJ STRANICI SAZNAJTE KAKO DA NAPRAVITE ODLIČNE MASKE ZA LICE NA BAZI HIDROGENA KAO I KAKO DA GA UKLJUČITE U MANIKIR/PEDIKIR RUTINU!

PageBreak

U zavisnosti od namene, postoji više vrsta maski za lice za čiju se pripremu koristi hidrogen.

Izbeljivanje i osvežavanje lica: 6% hidrogena pomešati sa 30 grama svežeg kvasca dok se ne dobije penasta smesa, pa dodati kašiku pavlake. Masku naneti na lice kružnim pokretima i isprati nakon 30 minuta.

Piling: Kašiku 3% hidrogena pomešati sa kašikom kukuruznog brašna. Kružnim pokretima utrljati na lice i ostaviti da stoji desetak minuta, pa isprati mlakom vodom.

Hidrogen peroksid nije preporučljiv za unutrašnju upotrebu, ali se detoksikacija ovim sredstvom može vršiti i od spolja. 2 litre hidrogena sipati u kadu punu vode i provesti u njoj pola sata, nakon čega se temeljno operite kupkom. Vodite računa da hidrogen ne dođe u dodir sa vašom kosom i obrvama ukoliko ne želite da prosvetle.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO SE KORISTI HIDROGEN: dezinfenkcija, ispiranje usta i ušiju

Za skidanje laka sa noktiju dovoljno je da tufer ili vatu natopljenu hidrogenom kratko pritisnete na nokat i već ćete primetiti kako nokti postaju sjajniji i lepši. Kada se radi o noktima na nogama, u jedan lavor je potrebno sipati vodu i istu količinu 3% hidrogena i potopiti noge i ovu tečnost. To će Vam pomoći u odstranjivanju gljivica, zadebljanja kože na petama i stopalima, a uspešno će se izboriti i protiv žuljeva.

*Iako veoma značajan za dezinfekciju i lečenje raznih fizičkih anomalija, hidrogen peroksid može biti i štetan u slučaju da se koristi bez ikakve potrebe. Ukoliko se hidrogen peroksid nanosi na čistu kožu, bez ikakve potrebe za dodatnom dezinfekcijom, može početi da izaziva alergije ili da ubije i dobre bakterije potrebne za pravilno funkcionisanje i zaštitu kože.

**Pre upotrebe obratiti pažnju na preporučenu jačinu hidrogen peroksida.

Dodatna upozorenja: 

Hidrogen peroksid nije pogodan za dugotrajno lečenje.

Nemojte upotrebljavati hidrogen peroksid ako ste preosetljivi na hidrogen peroksid. Vrlo retko hidrogen peroksid može izazvati pojavu opekotina na koži i sluznici.

Hidrogen peroksid ne sme dospeti u oči. Ukoliko se to ipak dogodi, oko treba obilno isprati vodom u roku od 10 minuta i odmah se javiti lekaru.

Nema odgovarajućih podataka o štetnim učincima hidrogen peroksida kod trudnica i dojilja. Iz tog razloga, hidrogen peroksid se može s oprezom upotrebljavati u toku trudnoće i dojenja.  

Ako primetite bilo koju od navedenih nuspojava ili primetite nuspojavu koja nije navedena u ovom uputstvu, molimo obavestite svog lekara.

Prilagođeno sa: Zdravi ljudi