Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SUVA USTA MOGU BITI ZNAK OZBILJNE BOLESTI: Kad treba hitno da se javite lekaru

Autor Jasmina Glišić

Zašto su vam usta suva i kad je to simptom bolesti? Pročitajte!

 suva usta Izvor: Youtube / Dental Care of Corona

Kada su vam usta povremeno suva, to može biti posledica obične žeđi ili neke virusne infekcije, pa čak i napetosti ili napada  straha. Međutim, ako je usna šupljina suva duže vreme i ti se periodi redovno ponavljaju, onda je reč o kserotomiji. Ovaj poremećaj može biti izazvan nekim lekovima, ali i znak bolesti.

Čitav niz medikamenata može dovoditi do sušenja usta - antidepresivi, lekovi protiv alergije i zapušenog nosa, sredstva protiv anksioznosti ili Parkinsonove bolesti. Kserotomija nastaje i kao posledica zračenja tokom lečenja karcinoma, a ređe je uzrok neki problem sa pljuvačnim žlezdama. Veoma česta je pojava kod dijabetesa, ali i kod nekih autoimunih bolesti. Javlja se kod bolesnika sa Sjogrenovim sindromom, sarkoidozom i inficirnanih HIV–om, pa se obavezno javite lekaru ako nemate osnov da sumnjate na gorenavedene razloge.

Možda će vas zanimati

Provera se može izvršiti lako, držanjem špatule na sluzokoži obraza oko pet sekundi. Ako ona može lako da se odvoji, lučenje pljuvačke je normalno, ali ako ima teškoća, u pitanju je kserotomija.

Kao posledica suvih usta, javlja se zadah, zubi ubrzano propadaju zbog karijesa, česta je infekcija gljivicama. Higijena usne šupljine je otežana, kao i gutanje i govor. Pored terapije koju će lekar, eventualno, prepisati, savetuju se žvake i bombone bez šećera, sa ksilitolom, kao i stalna hidratacija.

Izvor: Lepa&Srećna

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije