Navike u ishrani razlikuju se od osobe do osobe, a glavni cilj za početak zdrave ishrane je utvrditi obrazac konzumacije hrane i napitaka koji će vam pružiti potrebne nutrijente koji će biti dobri za celokupno zdravlje. Iako zvuči veoma jednostavno teško je početi sa zdravim navikama pogotovo ako nismo navikli na takvu hranu.

Nutricionisti su napravili listu od 5 pravila uz koje će vam prelazak na pravilnu prehranu biti mnogo lakši.

1. Stručnjaci savetuju da prvo dobro razmislimo i polako krenemo da se raspitujemo o zdravom načinu ishrane. Tek kada utvrdimo tip koji nam najviše odgovara uz namirnice koje su nam lako dostupne treba da počnemo sa primenjivanjem.

2. Pišite šta jedete, tako će vam biti lakše da upamtite šta ste konzumirali, da ne ponavljate često namirnice, ali i posle nekog vremena imaćete već savršeno osmišljen i izbalansiran jelovnik.

3. Za početak jedite manje procesuirane hrane, a potom je potpuno izbacite. Uvrstite povrće u svaki obrok, vaš organizam će vam biti zahvalan. Voće i povrće treba da zauzima najveći deo tanjira, a ostatak napunite čistim proteinima, poput onih iz mesa ili ćuretine, sira i jaja.

4. Ne odričite se uglejnih hidrata i masnoća, kako biste ih dodali u prehranu, možete koristiti zdrave masnoće poput avokada ili maslinova ulja, a tu su i zobena kaša, pirinač, krompir ili testenina.

5. I ono najvažnije budite umereni, pa čak i u zdravim obrocima. Dozvolite organizmu da se navikne na više manjih obroka u toku dana. Za zdravu ishranu potrebno je odvojiti malo vremena i dobro se pripremiti, a kako bi vam plan uspeo, u kupovinu namirnica odlazite pripremljeni.

Pogledajte još kako možete da uradite brzu detoksikaciju organizma uz zanimljiv recept. 

Izvor: Lepa&Srećna