Suplementi belog luka na kojima piše da ne prouzrokuju zadah čisto su "bacanje" para. Na to upozorava dr Svetlana Stanišić, profesorka fizičke hemije i stručnjak za zdravu hranu, koja je gostovala u emisiji "Jutro" na TV Prva. "Ako suplement ne izaziva zadah, on nije delotvoran. Nemojte bacati pare", rekla je ona.

Prema njenim rečima, uzbeli luk koji odlično obara holesterol, valja što češće koristiti u ishrani maslinovo ulje i plavu ribu, poput skuše. "Ne treba požuriti sa izbacivanjem mesa iz ishrane, niti izbegavati žumanca", kaže ona.  Meso, jaja, mleko i mlečni proizvodi su biološki jako vredne namirnice. Možemo živeti bez njih, ali su veoma korisne."

Umesto prelaska na vegetarijansku ishranu, ona savetuje da se što više koriste biljna vlakna u ishrani - recimo, ovsena kaša. "Ovas sadrži betaglukan koji je odličan za sprečavanje recikliranja holesterola u telu i smanjenje njegovog preuzimanja", podseća ona. Iako se često prodaju sa oznakom "zdrava hrana", gotove ovsene kaše nisu za preporuku. Doktorka Stanišić savetuje da sami kuvate kašu od ovsenih pahuljica. 

Uz to, treba pojačati unos mahunarki, semenki, lešnika, oraha i badema. Kad je reč o toliko osporavanom margarinu, dr Svetlana podseća da su i hidrogenizovana palmina mast ili hidrogenizovano biljno ulje opasni za holesterol, pa ih sve treba izbegavati.  "Bolje je pojesti domaći kolač sa puterom, jer margarin podiže nivo holesterola šest puta više", upozorila je.

Izvor: Lepa&Srećna