Redovan i zdrav san je izuzetno važan za ukupno stanje organizma, pa i lepu liniju, bez viška kilograma. Samo oni koji pate od nesanice razumeju kakva je to muka. Ako teško zaspite, isprobajte savet dr Hilarija Džonsa koji kaže da će običan magnezijum biti od ogromne koristi.

Ovaj mineral pomaže neutransmiterima koji igraju ključnu ulogu u regulisanju sna. Nije još uvek potpuno razjašnjen mehanizam na koji on utiče, ali su istraživanja pokazala da njegov manjak može izazvati nesanicu. Ključna bi mogla biti veza anksioznosti i depresije sa niskim magnezijumom u organizmu, jer oba ova stanja pogoršavaju probleme sa snom.

Kod starijih osoba koje pate od insomnije, doza od 500 mg magnezijuma dnevno bila je dovoljna da se, za osam nedelja, kvalitet njihovog sna značajno poboljša.

Ispitanici kod kojih je primenjena ova terapija su uspevali da brže zaspu, budili se kasnije i ređe imali rana jutarnja buđenja. Kod njih se povisio i nivo melatonina, hormona zaduženog za san, kao i seruma renina koji utiče na regulaciju krvnog pritiska.

Izvor: Lepa&Srećna