Intervju u kojem je Novak Đoković otkrio da, za sada, nema nameru da se vakciniše protiv korona virusa, izazvao je ogromno interesovanje domaće i svetske javnosti.

Najbolji teniser je izričito rekao: "Kao elitni profesionalni sportista, uvek sam pažljivo analizirao sve sastojke koji dolaze iz suplemenata, hrane, vode, sportskih pića... Sve što kao gorivo ulazi u moj organizam." On je takođe podsetio da stalno uči o "dobrobiti tela, zdravlja i ishrane" i naglasio da je na njegovu odluku delimično uticao pozitivan uticaj koji su faktori poput promene ishrane i načina spavanja imali na njegove sportske sposobnosti.

O Novakovoj ishrani već je dosta toga rečeno. Poznato je da on ne voli da se deklariše ni kao vegan niti kao vegetarijanac, ali da izbegava namirnice životinjskog porekla. Ključni kriterijum je da sve što pojede ima hranljivu vrednost, a na njegovom jelovniku su obično  povrće, riba, bela mesa, orašasti plodovi, mahunarke, semenke, zdrava ulja, sočivo i leblebija. Za doručak jede ovsene pahuljice, banane i drugo voće, puter od indijskih oraha i tome slično. Poznato je da u kući Novaka i Jelene šećera nema, a kinoa im je redovno na jelovniku.

Međutim, o njegovom spavanju se ređe priča, a i nutricionisti i lekari ističu da je upravo san jedan od ključnih elemenata dobrog varenja, zdravlja i fizičke kondicije. Osnovno Novakovo pravilo je da ide u krevet u približno isto vreme, negde između 23 časa i ponoći i da ustaje oko 7 sati ujutru. Spavanje mu je izuzetno važno, kako je istakao u svojoj knjizi, isto koliko i trening i ishrana. Spava na boku, a između kolena redovno stavlja masivan jastuk kako bi kukovi bili poravnati. Nakon osam sati sna, telo je dosta ukočeno, pa počinje dan istezanjem koje doprinosi opštoj relaksaciji. Pre doručka, posveti i dvadesetak minuta jogi ili tai čiju. 

Regeneracija je glavna za Novakovo zdravlje. On uvek poštuje svoje telo kad je premoren, daje mu vremena da se obnovi i podmladi. Uživa u masaži i redovno praktikuje vežbe sa masažnim sunđerima, a provodi i dosta vremena u kapsuli za fitnes - komori koja pod pritiskom deluje na cirkulaciju i pomaže mišićima da se oporave nakon treninga i mečeva. Verovali ili ne, dešava mu se i da odspava u ovoj svojevrsnoj hiperbaričnoj komori. Kako stručnjaci za san vole da kažu, spavanje je najbolja legalna "droga" za sportiste i teniseri to dobro znaju.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna