Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA SPREČITE ZADRŽAVANJE VODE U ORGANIZMU: 5 razloga zbog kojih limfni sistem ne izvlači tečnost iz tkiva

Ovo uglavnom nije ozbiljan zdravstveni problem, ali dugoročno može da ostavi određene posledice na rad jetre, srca, bubrega, u trudnoći može da dovede do preeklampsije, a pogoršava i simptome predmestrualnog sindroma.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Zadržavanje vode ili zadržavanje tečnosti u organizmu je prekomerna akumulacija tečnosti u krvnim sudovima, tkivima ili telesnim šupljinama.

Telu je voda potrebna da bi normalno funkcionisalo, ali ponekad se u organizmu zadržava suviše tečnosti, što se i fizički manifestuje, oticanjem.

Povezane vesti


Zadržavanje vode najčešće je posledica jedne od "stavki" sa spiska koji sledi:

Ishrana

Ishrana koja podrazumeva unos velikih količina soli i prerađene hrane sasvim izvesno će vam napraviti problem sa viškom kilograma, ali i sa zadržavanjem viška tečnosti. Zbog toga bi trebalo da ograničite unos soli i pokušate da eksperimentišete sa začinima koji će hrani dati bolji ukus iako će biti manje slana nego što ste navikli.

Hormoni

Tokom menopauze i perimenopauze, mnoge žene pate od zadržavanja viška vode u organizmu i oticanja koje se javlja kao posledica. Hormoni estrogen i progesteron imaju značajnu ulogu u tome, pa zadržavanje tečnosti može biti izazvano visokim nivoom estrogena ili niskim nivoom progesterona u krvi. Ako zadržavate vodu, postarajte se da se hranite zdravije, ali uradite i alergo-testove i proverite nivo hormona u krvi.

Način života

Ako veći deo vremena provodite sedeći ili stojeći, tkiva mogu početi da zadržavaju vodu, tako da bi trebalo da uradite sve što možete da popravite cirkulaciju. Ako niste fizički aktivni, za početak počnite da šetate više, lift zamenite stepenicama, a onda postepeno možete početi i aktivnije da vežbate.

Problemi sa srcem

Kardiovaskularni poremećaji često mogu biti uzrok zadržavanja viška vode i oticanja abdomena i nogu. Ako primetite da otičete upadljivo, više nego inače (jer, svima se ponekad desi da se probude "naduveni"), ne bi bilo loše da odete kod lekara da proverite zdravlje srca i krvnih sudova.

  Izvor:

Lekovi

Određeni lekovi, kao što su na primer antidepresivi, beta-blokatori, lekovi za regulisanje krvnog pritiska, lekovi koji se koriste u hemioterapiji, kao i nesteroidni antiinflamatorni lekovi mogu da izazovu zadržavanje tečnosti u organizmu. Ako ste nedavno počeli da uzimate neke lekove, a primetite da otičete, konsultujte se sa lekarom. Možda će biti potrebno da vam se promeni terapija.

Šta možete da uradite

Ako zadržavate vodu, može pomoći i ako pojačate unos magnezijuma, pošto ovaj mineral podstiče oslobađanje viška tečnosti. Studije su pokazale da 200 miligrama magnezijuma dnevno u danima pred menstruaciju značajno umanjuje zadržavanje vode, što je jedan od simptoma PMS-a. Magnezijuma ima u tamnozelenom lisnatom povrću, orašastim plodovima, žitaricama celovitog zrna, crnoj čokoladi...

Vitamin B6 jedan je od vitamina koji su važni za formiranje crvenih krvnih zrnaca, ali i za još neke vitalne funkcije. Uz to, on takođe ublažava zadržavanje vode tokom PMS-a. Namirnice bogate vitaminom B6 su banane, orasi, krompir, meso…

Kalijum je takođe jedan od važnih minerala, a studije su pokazale da problem sa zadržavanjem vode rešava optimalan nivo kalijuma u krvi. Ovaj mineral snižava nivo natrijuma i podstiče stvaranje urina. Namirnice bogate kalijumom su paradajz, avokado, banana…

Izvor: Mondo

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije