Promena mnogih životnih navika može vam pomoći da se obori šećer u krvi, a najvažnije se odnose na ishranu. Jelo i piće su ključni za održavanje normalnog nivoa glukoze, s tim što ne treba zanemariti ni zdrav san i redovno vežbanje.

Ako od ranog jutra osećate potrebu za određenim vrstama hrane, evo predloga dr Lize Jang za doručak koji će vam utoliti glad, ali i zadržati šećer u dozvoljenim granicama. Važno je da u njemu bude dovoljno proteina, a da ugljeni hidrati budu kombinovani sa odgovarajućim procentom vlakana.

Među proteinski bogatim namirnicama su jogurt, mleko i jaja, dok ćete ugljene hidrate bogate vlaknima naći u žitaricama od celog zrna, voću i povrću.

"I proteini i zdravi ugljeni hidrati održavaju zdrav nivo šećera u krvi", kaže dr Jang. "Belančevine ga sprečavaju da skače, a zahvaljujući predloženoj kombinaciji sa vlaknima nećete biti gladni već za pola sata." Istraživači smatraju i da redosled unošenja ovih namirnica može da utiče na njihov metabolizam u organizmu. Jedno istraživanje je pokazalo da je najbolje prvo konzumirati proteine i povrće, a tek onda jesti namirnice bogate ugljenim hidratima.

Na taj način se šećer u krvi smanjivao za skoro 40 odsto. To, međutim, ne znači da ne smete i sve navedene namirnice jesti u isto vreme, njihov efekat je i dalje zagarantovan.

Izvor: Lepa&Srećna