Kad je juče objavljeno da Brus Vilis boluje od afazije, većina nije znala kakva je bolest u pitanju. Pošto je porodica saopštila da će slavni glumac prekinuti karijeru a glavne tegobe su povezane sa govorom, delovalo je da sama vest nije toliko strašna ma koliko svi voleli njegove filmove. Penzionisanje u 67. godini mnogi bi dočekali sa uživanjem, naročito ako je bankovni račun pun.

Međutim, već danas stručnjaci daju i šire objašnjenje poremećaja u mozgu od kojeg pati zvezda akcionih filmova. "Zamislite da vas bace u neku zemlju čiji jezik ne govorite - ljude ne razumete, ne možete ništa da im kažete, ne možete ni da čitate ni da pišete. Tako izgleda afazija", objasnila je Darlin Vilijamson, predsednica američkog Nacionalnog udruženja za afaziju, u izjavi za Dejli Mejl. Najčešće afazija nastaje zbog moždanog udara ili neke druge povrede mozga.

Vrlo često se smanjuju i neke druge kognitive sposobnosti, a moguć je i razvoj demencije. Tegobe mogu biti različitog stepena, a na profesiju poput glume mnogo utiču. Možda i ne bi bilo nemoguće nastaviti s poslom do neke mere, ali bi to zahtevalo mnogo različitih adaptacija samog procesa.

Za sada nije poznato od koje tačno afazije Brus boluje. Nekim pacijentima je fizički nemoguće da izgovaraju reči, drugi nisu u stanju da svoje misli verbalizuju. Nekad su glavne teškoće u procesu razumevanja govora drugih. Pri svemu tome, pacijent i dalje ima one iste misli, uverenja i osećanja, ali ga frustrira to što ljudima koje voli, kao i drugima oko sebe, ne može da ih izrazi. Zbog svega toga, obično se trećina razboli i od depresije.

Porodica Brusa Vilisa zasad nije otkrila koji tačno tip afazije ima Brus, kao ni do kog stepena je ugrožen, ali ni šta je uzrok njegovoj bolesti.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna