Tokom dana postoji mnogo načina za vežbanje svesnosti i jačanje moždanih vijuga. Verovatno ste već primetili da ako ručate i za to vreme gledate televiziju ili nešto čitate, automatski unosite znatno više hrane, ali mnogo manje uživate u njenom ukusu.

Vežbanje svesnosti i obraćanje pažnje na mirise, ukuse i doživljaje tokom uzimanja obroka jačaju usmerenost, ali i povećavaju nivo uživanja, kao i fleksibilnu kontrolu nad količinom hrane. Automatske radnje i navike kao što su pranje zuba i ruku, mogu biti prilika u kojoj fokusiranjem pažnje na ono što radite, osećate i doživljavate u tom trenutku, razvijate svoju prisutnost i sabranost. Svesna meditacija predstavlja relativno jednostavnu vežbu. 

* Sedite uspravno i oslonite se na stolicu.

* Usmerite pažnju na svoje disanje. Postanite svesni sopstvenog disanja, pratite ritam i dubinu. Nije potrebno ništa da menjate, već samo da primetite šta se dešava sa disanjem.

* Dok to radite, primetićete da vam neke misli skreću pažnju sa disanja. Samo ih primetite i vratite pažnju na disanje.

* Moguće je da ćete osetiti neke senzacije u svom telu ili emocije kao što su nestrpljenje ili spokoj. Samo primetite ove doživljaje (misli i emocije) i polagano vratite pažnju na disanje.

* Postanite svesni doživljaja koji prate proces disanja i prihvatajte ga.

Izvor: Lepa & Srećna