Određene vrste semenki mogu da se pohvale svojom nutritivnom vrednošću i jedinstvenim ukusima koji svakodnevnu hranu pretvaraju u veoma ukusnu, prepunu hranljivih supstanci.

Semenke su superhrana koja je zaista korisna za naše zdravlje i dobrobit celog organizma. Semenke su odličan izvor vitamina i proteina, kao i minerala i jedinstvenih eteričnih ulja. Za naše telo imaju lekovit efekat te se stoga preporučuju naročito ženama starijim od 45 godina. Ako želite da osetite benefite od smenki pojedite po dve kašike dnevno nekog od predložena tri semena.

Čia seme

Čija je odličan izvor Omega 3 i Omega 6 masnih kiselina, minerala (posebno kalcijuma, gvožđa i magnezijuma), vitamina, proteina, vlakana i antioksidanata. Organizmu daje potrebnu energiju, što ga čini idealnom namirnicom za žene u menopauzi. Sadrže antioksidanse, a samo 2 kašike ovog semena imaju 18% kalcijuma i 4 grama proteina.

Laneno seme

Laneno seme se smatra jednom od najmoćnijih namirnica na svetu. Srčane bolesti, karcinom, šlog i dijabetes su bolesti čiji je rizik od dobijanja drastično smanjen konzumiranjem ove uljarice. Vlakna, omega 3 masne kiseline, vitamin E, vitamin D, magnezijum, selen i cink su značajne komponente lanenog semena, ali su za njegovu delotvornost najbitniji lignini kao njegovi glavni sastojci. Pomaže u podmlađivanju kože, poboljšava probavu i uklanja višak kilograma.

Seme susama

Odličan je izvor proteina, kalcijuma i magnezijuma. U 100g susama se nalazi folna kiselina neophodna za telo jedne žene. Dve kašičice ovog semena će ojačati kosti, zglobove i uništiti želju za slatkišima. Uspešno se bore protiv raka i poboljšavaju sveopšte zdravlje. Susam sprečava zgrušavanje krvi, leči hemoroide, migrenu i opekotine, snižava nivo lošeg holesterola i olakšava pražnjenje creva.

Izvor: Lepa&Srećna