Ako se već duže vreme vaša ishrana zasniva na brzoj hrani, organizam će uključiti neki alarm. Višak kilograma, visok pritisak, samo su neke od posledica loše ishrane, a može se dogoditi i da vam je kalijum u deficitu.

On je vrlo važan nutrijent i održavanje njegovog nivoa u granicama poželjnog je od presudnog značaja za pravilno funkcionisanje organizma. Smanjenje nivoa kalijuma uticaće na mnoge procese, a nutrcionistkinja Lauren Beljk iz Veksner Medikal Centra upozorava na znakove kojim organizam šalje signal da kalijum nedostaje.

Hroničan umor

Budite se umorni, i ne osećate se dobro i poletno ni posle "propisanih" osam sati sna. Uzrok toga može biti upravo nedostatak kalijuma. 

 Grčevi u mušićima

Ako imate blagi nedostatak kalijuma,  moguće je da ćete osetiti simptome kao što su trnci u šakama i stopalima, kao i grčenje u određenim mišićima

Osećaj slabosti i vrtoglavica

Količine kalijijuma u krvi varijuju tokom dana, a ako dođe do veće pada može se usporiti rad srca, pa će vam se učiniti kao da ćete se onesvestiti.

"To nije uobičajeno, ali ako vam se dogodi, obavezno posetite lekara",  upozorava američka nutricionistkinja.

Visok krvni pritisak

Bez odgovarajućih količina kalijuma u tijelu, krvni se sudovi mogu suziti, a to uzrokuje visok pritisak. Kada u telu ne postoji ravnoteža natrijuma i kalijuma može doći do srčanih palpitacija.

Nadimanje

Organizam ima problem sa regulacijom soli kada nedostaje kalijum. To može dovesti do nadutosti i nadimanja.

Namirnice bogate kalijumom su spanać, brokoli, paradajz, banane, krompir, cvekla i slatki krompir.

Izvor: Lepa&Srećna