Čini se da smo bezbroj puta čuli da je prevencija pola zdravlja i da je za izlečenje od većine bolesti presudno da se na vreme javimo lekaru. Ipak, neretko zanemarujemo ono što nam se dešava pravdajući to premorom, stresom, nedovoljnom količnom sna.

Lekari iz Nacionalnog servisa za zdravlje u Velikoj Britaniji upozoravaju da se ljudi koji su oboleli od tumora često kasno jave doktoru jer simptomi nisu uvek jasno izraženi. Međutim, izričito naglašavaju da je ključno da obratite pažnju da li se, ma koliko vam se činili bezazlenim,  isti simptomi ponavljaju.

Kao primer su naveli rak jajnika i upozorili na simtpome koji se javljaju 12 puta ili više mesečno.

"Osećaj nadutosti vrlo često je jedan od mogućih pokazatelja raka jajnika. Ne treba zanemariti ni nadimanje, ni bolan i osetljiv stomak", tvrde stručnjaci i pozivaju da obratimo pažnju i na nedostatak apetita, i da li brzo osetimo sitost nakon unosa hrane.

Ostali simptomi su loše varenje, zatvor, bol u leđima i umor - oni su veoma česti i mogu biti uzrokvani različitim stanjima. 

"Važno je da se na vreme javite lekaru, jer su tada šanse za izlečenje veće. Ako se dijagnostikuje u najranijoj fazi, 9 od 10 žena će preživeti rak jajnika", navode lekari.

Izvor: Lepa&Srećna