Hipertenzija je preteča zdravstvenih komplikacija koje mogu biti opasne po život. Nazivaju je "tihim ubicom" jer često ne daje gotovo nikakve simptome, ali na sreću, jednostavne promene u životnim navikama mogu regulisati krvni pritisak.

Lekari iz klinike "Majo" podsećaju da hipertenzija dovodi do srčanog i moždanog udara i ističu koliko je važno da krvni pritisak držimo pod kontrolom. Britanski dijetetičarka dr Keri Rukston poziva da uvrstimo ispijanje crnog i zelenog čaja u svakodnevnu rutinu kako bismo sačuvali zdravlje kardiovaskularnog sistema.

"Iako se njihove boje i ukusi mogu razlikovati, imaju moćan  zajednički deo- biljna jedinjenja koja se zovu flavonoidi", tvrdi dijatetičarka i ističe da upravo ona pomažu u opuštanju krvnih sudova i potpomažu crikulaciju, a ujedno i snižavaju krvni pritisak.

"Četvoronedeljno kliničko ispitivanje kod odraslih sa blago povišenim nivoom holesterola pokazalo je da ispijanje pet šoljica crnog čaja dnevno, značajno opušta krvne sudove. Druga studija na odraslima sa visokim krvnim pritiskom, objavljena u časopisu ‘Nutrients‘, otkrila je da dve šoljice čaja dnevno poboljšavaju krvni pritisak nakon samo osam dana", istakla je doktorka Rukston.

Izvor: Lepa&Srećna