Karcinom je jedan od vodećih uzroka smrti na svetu, a težina bolesti i nepoznati uzročnici razlog su što se mnoge vesti o kanceru šire bez dovoljno objašnjenja. Tako je i sa rezultatima istraživanja o kojima se mnogo priča ovih dana - o vezi između korišćenja veštačkih zaslađivača i pojave karcinoma.

Reč je o studiji koju su vodili istraživači pariske Sorbone, a uzorak je obuhvatao nešto više od 100.000 ispitanika. Analizirane su njihove navike u ishrani, a zatim "ukrštene" sa kasnijim dijagnozama. Jedan od rezultata je pokazao da je rizik od karcinoma oko 13 odsto viši kod osoba koje redovno koriste zaslađivače aspartam i acesulfam-K.

Međutim, istraživači su naglasili da se ovakva studija mora sprovesti u širem obimu da bi se izvukli sigurniji dokazi i da, zasad, nema govora o jasnoj uzročno-posledičnoj vezi. 

Izvlačenje samo jednog sastojka, iz čitavog mora drugih namirnica koje ispitanici koriste, ne daje pouzdane rezultate već pokazuje samo jednostranu statistiku. Profesor Tom Sanders, sa Kings Koledža u Londonu, kaže: "Dobro je poznato da žene koje se bore sa gojaznošću često pribegavaju korišćenju veštačkih zaslađivača, pa očito gojaznost nije moguće isključiti kao faktor rizika u ovakvoj analizi", prenosi Dejli Mejl.

Dr Majkl Džons, iz Instituta za istraživanje karcinoma u Londonu, ukazao je i na drugu manjkavost ove studije.
"Ljudi koji koriste zaslađivače mogu se i razlikovati po mnogo čemu, pa je možda baš u tim razlikama uzrok zbog kojeg su oboleli od karcinoma", kaže on.

Ipak, francuski istraživači kažu da njihovi nalazi ne podržavaju upotrebu veštačkih zaslađivača i da predstavljaju važan podatak za zdravstvene vlasti u Evropi i svetu. I aspartam i acesulfam-K su dozvoljeni za upotrebu, ali "Evropska agencija za bezbednost hrane preispituje upotrebu veštačkih zaslađivača", ističu.

Izvor: Lepa&Srećna