Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI VEŠTAČKI ZASLAĐIVAČI OZBILJNO NARUŠAVAJU ZDRAVLJE: Ako koristite aspartam, ovo treba da pročitate

Da li veštački zaslađivači izazivaju rak? Evo zašto je studija o navodnoj vezi aspartama i karcinoma privukla tako mnogo pažnje!

 napitak Izvor: Instagram / heyemmylou

Karcinom je jedan od vodećih uzroka smrti na svetu, a težina bolesti i nepoznati uzročnici razlog su što se mnoge vesti o kanceru šire bez dovoljno objašnjenja. Tako je i sa rezultatima istraživanja o kojima se mnogo priča ovih dana - o vezi između korišćenja veštačkih zaslađivača i pojave karcinoma.

Reč je o studiji koju su vodili istraživači pariske Sorbone, a uzorak je obuhvatao nešto više od 100.000 ispitanika. Analizirane su njihove navike u ishrani, a zatim "ukrštene" sa kasnijim dijagnozama. Jedan od rezultata je pokazao da je rizik od karcinoma oko 13 odsto viši kod osoba koje redovno koriste zaslađivače aspartam i acesulfam-K.

Međutim, istraživači su naglasili da se ovakva studija mora sprovesti u širem obimu da bi se izvukli sigurniji dokazi i da, zasad, nema govora o jasnoj uzročno-posledičnoj vezi. 

Možda će vas zanimati

Izvlačenje samo jednog sastojka, iz čitavog mora drugih namirnica koje ispitanici koriste, ne daje pouzdane rezultate već pokazuje samo jednostranu statistiku. Profesor Tom Sanders, sa Kings Koledža u Londonu, kaže: "Dobro je poznato da žene koje se bore sa gojaznošću često pribegavaju korišćenju veštačkih zaslađivača, pa očito gojaznost nije moguće isključiti kao faktor rizika u ovakvoj analizi", prenosi Dejli Mejl.

Dr Majkl Džons, iz Instituta za istraživanje karcinoma u Londonu, ukazao je i na drugu manjkavost ove studije.
"Ljudi koji koriste zaslađivače mogu se i razlikovati po mnogo čemu, pa je možda baš u tim razlikama uzrok zbog kojeg su oboleli od karcinoma", kaže on.

Ipak, francuski istraživači kažu da njihovi nalazi ne podržavaju upotrebu veštačkih zaslađivača i da predstavljaju važan podatak za zdravstvene vlasti u Evropi i svetu. I aspartam i acesulfam-K su dozvoljeni za upotrebu, ali "Evropska agencija za bezbednost hrane preispituje upotrebu veštačkih zaslađivača", ističu.

Izvor: Lepa&Srećna

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije