Problemi sa visokim holesterolom ne znače da morate da se u potpunosti odreknete masnoća u ishrani.

Naprotiv, važno je koristite zdrava ulja, a među njima je dosad bilo najpoznatije maslinovo ulje koje se i u našoj kuhinji odomaćilo. Ono blagotvorno utiče na visok nivo masti u krvi, snižava procenat lošeg (LDL) holesterola i smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Međutim, u medicinskim krugovima se sve češće ispituju i korisna svojstva susamovog ulja. Ono je izuzetno bogato polinezasićenim masnim omega-3 i omega-6 kiselinama, a studije pokazuju da deluje jače nego maslinovo ulje na loš holesterol.

Dobri rezultati postignuti su već posle mesec dana tokom kojeg su ispitanici dobijali 60 g (4 supene kašike) dnevno i time zamenjivali druga ulja u hrani.

Takođe je utvrđeno da ovo ulje ima antiupalno delovanje, kao i da je korisno u borbi protiv ateroskleroze. Inače daje izvrstan ukus jelima, a poseban je delikates u salatama i kineskim jelima.

Izvor: Lepa&Srećna