Iz godine u godinu naučnici otkrivaju nove načine i sposobnosti pojedinih namirnica da utiču na smanjenje nivoa holesterola u krvi. Predstavljamo vam samo neke od najboljih.

Riba

Riba je idealna za očuvanje linije ali i za smanjenje nivoa holesterola. S obzirom na to da sadrži polinezasićene omega-3 masne kiseline koje razređuju krv i „obaraju” holesterol, smanjuje rizik od srčanih bolesti. Ovo se prvenstveno odnosi na lososa, ali i na sardine, tunjevinu, haringe i skuše...

Beli i crni luk

Naučnici su dokazali da jedan čen belog luka dnevno, najbolje u jelu, smanjuje nivo holesterola u krvi za 10 procenata. Pošto je osnovni problem u konzumiranju belog luka neprijatan dah, mnogi ga koriste u obliku tableta ili kapsula, dva puta po jednu dnevno, uz obrok.

I crni luk je koristan, posebno za povećanje količine dobrog holesterola. Istraživanja su pokazala da je kod osoba sa srčanim tegobama ili visokim holesterolom, „dobri holesterol” (HDL) od pola glavice sirovog crnog luka u proseku rastao za 30 procenata. Nažalost, ova izvanredna moć crnog luka gubi se kuvanjem.

Maslinovo ulje

Zbog optimalnog unosa „dobrih masti”, za salate bi trebalo koristiti više vrsta ulja. Ulje iz repice ili pšeničnih klica, kao i sojino i orahovo ulje, obezbeđuju omega-3 masne kiseline, suncokretovo ulje ili ulje od kikirikija - omega-6, a maslinovo - mononezasićene masne kiseline. Takođe, korišćenje maslinovog ulja utiče i na podizanje nivoa dobrog HDL holesterola.

Koštunjavi plodovi

Poznato je da koštunjavo voće smanjuje visok nivo lošeg LDL holesterola, a u jednoj od svetskih studija, kod osoba koje su ishranu obogatile bademom loš holesterol je posle tri nedelje „pao” za 14 procenata. Na isti način na holesterol deluju i lešnik, orasi i pistaći. Šaka koštunjavih plodova za užinu dovoljna je da se pokaže njihov dobar efekat na smanjenje holesterola. Ipak, veoma je važno da ograničite količinu koju uzimate jer mogu da vam ugroze liniju. 

Jabuke

Jedna jabuka sadrži oko četiri grama vlakana koji smanjuju loš LDL holesterol. Naime, namirnice bogate pektinom, u koje spada i jabuka, „obaraju” loš holesterol u istom procentu kao i najbolji lekovi koji se danas koriste za to.

Grejpfrut

Jedno istraživanje je pokazalo da ukoliko dnevno jedete najmanje jednu činijicu iseckanog grejpfruta, za dva meseca ćete smanjiti svoj holesterol za više od 7 odsto.

Crveno vino

Odavno je poznato da se sastojak koji obara holesterol nalazi u gotovo svim proizvodima koji sadrže ljuske crnog grožđa, uključujući i crno vino. Najnovija istraživanja potvrdila su sposobnost grožđa da spreči taloženje masnih naslaga u arterijama. Takođe, umerena konzumacija crnog vina povećava nivo dobrog HDL holesterola, a smanjuje nivo lošeg.

Pasulj

Svakodnevna konzumacija pasulja održava nivoe dobrog i lošeg holesterola pod kontrolom. Na primer, šolja kuvanog pasulja dnevno (podeljena u dve porcije) „skida” loš holesterol za 20 procenata, a rezultat se može očekivati već posle 3-4 nedelje. Ista doza povećava dobar HDL holesterol. S obzirom na to da bi prema ovome pasulj trebalo da bude svakodnevno na stolu, treba biti maštovit u kombinacijama sa ostalim namirnicama: dodavati ga u salatu, ubacivati u testenine, u čorbu...

Šargarepa

Zbog toga što sadrži veliku dozu pektina (kao i jabuke) koji je „smrt” za holesterol, dve šargarepe dnevno mogu da smanje visoki holesterol za 10 do 20 procenata.

Ovas i ječam

Ove žitarice pune su vlakana koja smanjuju nivo apsorbovanog holesterola.

Grašak i sočivo

Jedna skorašnja američka studija pokazala je da ljudi koji jedu pola šoljice graška ili sočiva dnevno za 24 nedelje mogu da smanje holesterol za 8 procenata.

Soja

Brojna istraživanja potvrdila su da je zaštitna vrednost soje veća kad se jede što manje prerađena. Ako, na primer, svakog dana popijete 3,4 dl nekog napitka na bazi soje ili pojedete 57 grama tofua, nivo lošeg (LDL) holesterola možete spustiti za 8-9 procenata.

Tekst: Vesna Stanimirović