Кafa je jedno od najpopularnijih pića. Poznato je da svaki dan stanovnici Zemlje piju više od 2 milijarde šoljica ovog aromatičnog pića.

Ovaj napitak ne privlači samo ukusom i aromom, već i ogromnim brojem korisnih svojstava. Dakle, kafa pomaže da se ujutru brzo probudite, daje energiju, normalizuje krvni pritisak, jača kosu i smanjuje rizik od raka. Međutim, sve ove koristi za zdravlje su tu samo ako pijete sveže skuvanu kafu bez dodataka. Nutrucionista Ivan Zabelin upozorava da ukoliko u kafu dodamo mleko ili slatku pavlaku, korisna svojsta se smanjuju, a posebno oprezni treba da budu oni koji imaju problem s visokim holesterolom.

"Zasićene masti koje se nalaze u pavlaci i mleku mogu negativno uticati na stanje krvnih sudova. I takođe, doprinose porastu nivoa holesterola u krvi",  rekao je lekar i dodao će se konzumiranje kafe s dodacima na krve sudove odraziti tek nakon nekog vremena.

"S vremena na vreme u kafu možete dodati obrano mleko ili uz nju pojesti kockicu čokolade", rekao je Zabeli

Istraživanja su pokazala da omiljeni napitak preko nadbubrežne žlezde višestruko povišava nivo holesterola i šećera. Zato je i važno ograničiti dnevni unos kafe.

Istraživanje koje je obuhvatilo više od 25.000 zaposlenih žena i muškaraca pokazalo je da ispitanici koji su pili umerene količine kafe - od tri do pet šoljica dnevno, imali su manje naslage štetnih materija na zidovima krvnih sudova, od onih su pili više od pet šoljica ovog napitka dnevno. Takođe, kod onih koji su potpuno izbacili kofein, holesterol se značajno smanjio.

Izvor:Lepa&Srećna