Ako patite od visokog pritiska, prvo što će vam lekari savetovati jeste da korigujete ishranu: smanjite upotrebu soli, unos zasićenih masti, a pojačate udeo voća i povrća. Međutim, najnovije istraživanje Univerziteta Južne Australije pokazuje da je jogurt posebno važna namirnica za one koji pate od hipertenzije.

Naučnici su zaključili da je čak i povremeno konzumiranje jogurta delotvorno u regulisanju krvnog pritiska. Istovremeno, kod onih koji redovno koriste ovaj fermentisani mlečni proizvod u ishrani, smanjen je rizik od povišenog krvnog pritiska za 31 odsto.

"Mlečni proizvodi, posebno jogurt, mogu da snize krvni pritisak jer sadrže niz mikronutrijenata, uključujući kalcijum, magnezijum i kalijum, koji su uključeni u regulisanje krvnog pritiska", objasnila je dr Aleksandra Vejd i dodala da jogurt obiluje dobrim bakterijama koje uravnotežavaju svakodnevnu ishranu, jačaju kosti, ali i eliminišu stres i depresiju. Osim toga, ovaj mlečni proizvod je najbolje unositi za doručak koji će uz redovnu fizičku aktivnost pomoći u prevenciji srčanih bolesti.

Normalna vrednost krvnog pritiska, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, je 120/80 mm živinog stuba za osobe starije od 18 godina. Kada "gornji" pritisak pređe 140, a "donji" 90 smatra se da je povišen krvni pritisak. Na njegovu vrednost utiče niz faktora: životno doba, nasledni faktori, ishrana, fizička aktivnost, eventualna terapija.

Izvor: Lepa&Srećna