Detoksikacija organizma se preporučuje najmanje jednom godišnje, posebno u ovom periodu, mada postoje i oni koji tvrde da treba detoksikovati organizam između godišnjih doba. Sugeriše se da u toku nedelje postoji jedan do dva dana malih čišćenja organizma, a jednom godišnje veliko koje bi trebalo da traje optimalno petnaest dana, a s punim učinkom tri nedelje.

Simptomi kao što su umor, iritirana koža, alergija, česte infekcije, tamni kolutovi ispod očiju, menstrualni problemi, psihička i mentalna konfuzija, smanjena koncentracija i loš san sigurni su pokazatelji da treba uraditi detoksikaciju.

Prvi korak

Veoma je važno izbaciti industrijski prerađenu hranu, alkohol, šećer, kafe i cigarete. Postoje različiti programi i recepti za detoksikaciju, a koji je pravi zavisi od individualnih potreba. Veoma su aktuelne detoksikacije sokovima i smutijima, voćne, veganske varijante, ali postoje programi koji zastupaju stepenasto isključivanje i uvođenje određene hrane. Takvi programi su individualni zbog različitih potreba po polu, godinama, zdravstvenom stanju, ali svaki ima za cilj smanjenje kalorijskog dnevnog unosa. Najispravnije je unositi hranu u precizno određenim razmacima, uz propisanu količinu.

Drugi korak

Unos tečnosti od velike je važnosti i dnevno treba piti najmanje dva litra, najbolje čiste vode i raznih čajeva. Za čišćenje jetre preporučuju se čajevi od korena maslačka, zeleni i čičkov. Takođe i povrće koje sadrži vlakna, kao što su kupus, kelj, karfiol, brokoli, prokelj, zatim cvekla, šargarepa, celer, rotkvice, kao i spirulina, morska trava koja je odlična za čišćenje organizma. Obavezno je konzumiranje voća, pogotovo iz porodice citrusa, zbog vitamina C koji pomaže stvaranje glutationa i time izbacivanje toksina.

Izvor: Lepa&Srećna