Sveže ceđeni sokovi sadrže visoke količine šećera, dok se onaj deo voća koji sadrži vlakna - zadužena da vam pomognu u mršavljenju - odbacuje procesom ceđenja.

Zbog toga je preporučljivije da uživate u celom voću i povrću, kao i ostalom zdravom zrnevlju i proteinima ako želite da iskontrolišete taloženje masnih naslaga u predelu stomaka.

Na primer, 1/2 čaše soka od sveže ceđene šargarepe sadrži 10 g šećera, dok ista količina naseckane šargarepe sadrži 3 g šećera. Manjak vlakana u svežim sokovima dovodi do porasta nivoa šećera u krvi koji dovodi do pojačanog osećaja gladi. Vlakna nisu kalorična i usporavaju varenje i na taj način su saveznici u procesu mršavljenja - duže ste siti.

Kako biste uživali u svežim sokovima i dalje, ali bez brige o šećeru koji unosite, u svoj ceđeni napitak stavite više povrća, a manje voća. Najčešće se koriste spanać, celer i kelj. Takođe, ograničite dnevni unos ceđenih sokova na jednu manju čašu dnevno. Ili se odlučite za smutiji - koji će u sebi sačuvati vlakna i sok.

Tekst: J. Ć.

Izvor: Lepa & Srećna