Ceđeno voće i povrće zdravija je opcija sokova. Međutim, ukoliko želite da smršate, trebalo bi da obratite pažnju na sastav soka.
Sveže ceđeni sokovi sadrže visoke količine šećera, dok se onaj deo voća koji sadrži vlakna - zadužena da vam pomognu u mršavljenju - odbacuje procesom ceđenja.
Zbog toga je preporučljivije da uživate u celom voću i povrću, kao i ostalom zdravom zrnevlju i proteinima ako želite da iskontrolišete taloženje masnih naslaga u predelu stomaka.
Na primer, 1/2 čaše soka od sveže ceđene šargarepe sadrži 10 g šećera, dok ista količina naseckane šargarepe sadrži 3 g šećera. Manjak vlakana u svežim sokovima dovodi do porasta nivoa šećera u krvi koji dovodi do pojačanog osećaja gladi. Vlakna nisu kalorična i usporavaju varenje i na taj način su saveznici u procesu mršavljenja - duže ste siti.
Kako biste uživali u svežim sokovima i dalje, ali bez brige o šećeru koji unosite, u svoj ceđeni napitak stavite više povrća, a manje voća. Najčešće se koriste spanać, celer i kelj. Takođe, ograničite dnevni unos ceđenih sokova na jednu manju čašu dnevno. Ili se odlučite za smutiji - koji će u sebi sačuvati vlakna i sok.
Tekst: J. Ć.
Izvor: Lepa & Srećna