Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KUPUS  JAČA IMUNITET, LEČI MAMURLUK, ALI KO IMA OVE TEGOBE NE SME DA GA JEDE: Superhrana nije za svakoga

Kupus je bogat izvor vitamina C i važan je za jačanje imuniteta.

 Ljudi sa kamenom u bubregu ne smeju da jedu zeleni kupus Izvor: Youtube/Printscreen/Kain Noypi

Kupus je pravi eliksir zdravlja. Obiluje vitaminom C, a odličan je izvor vlakana i koristan za regulaciju probave. Bogat je i vitaminima B1, B2 i B6, koji podižu količinu energije u telu, a zbog vitamina K odlična je hrana za mozak.. Kako bi sačuvali sve dragocene sastojke važno je da se kupus kratko kuva ili još bolje jede sirov kao salata. Dugotrajno kuvanje uništava glukozinolate, čija su antikancerogena svojstva dragocena.

I crveni i zeleni kupus su podjednako zdravi, tako da nećete pogrešiti za koju god vrstu da se odlučite, ali nutricionisti savetuju da osobe s određenim oboljenjima budu oprezne u konzumaciji ove zdrave namirnice.

Pročitajte i ovo

Nutricionistkinja Svetlana Fus je upozorila da se osobama s kamenom u bubregu, pankreatitisom i čirom na želucu ne preporučuje da konzumiraju puno zelenog kupusa

"Kupus sadrži purine koji dovode do stvaranja mokraćne kiseline u organizmu, što pogoršava stanje kod gihta i kamena u bubregu. Ako je potrebno da jedete namirnice bez purina, možete jesti voće, povrće, žitarice i mlečne proizvode. Кupus provocira tegobe pankreatitisa i čira na želucu", tvrdi ona.

Izvor: Lepa&Srećna

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije